Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Oliver Berntzon siktar på SM-guld med Dackarna och en plats i GP-serien nästa år

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

En otroligt unik speedwaysäsong.

Men för Dackarnas Oliver Berntzon kan den innebära både en plats i nästa års GP-serie och slutet på alla silvermedaljer han vunnit.

– Jag känner att Dackarna har en bra chans att vinna SM-guldet i år och det är utan tvekan vårt mål, säger Oliver Vispen Berntzon.

Den senaste silvermedaljen Oliver körde hem var i SM-finalen för snart två veckor sedan.

– Visst, det är väl alltid kul att hamna på pallen när man tävlar, men silvermedaljer – både lag och individuellt – har jag så det räcker, säger 27-årige Oliver från Anderstorp.

När det handlar om GP så har Oliver provat på, både som wildcard i Hallstavik och reserv i tre tävlingar.

– Jag körde ihop sju poäng i Hallstavik och var bara en poäng från semifinal.

– Självklart är en permanent palts i GP-serien ett av mina största mål.

Under normala betingelser så brukar vägen till en GP-plats vara lång och svår. I år har man inte kunnat köra några kval utan varje lands förbund har fått nominera en förare till den avgörande GP-Challenge där de tre bästa tar en plats i nästkommande GP-serie.

“Jätteglad”

Svemo har nominerat Oliver Berntzon.

– Jag är jätteglad att de valde mig. Det var säkert ett tufft jobb för Svemo att ta ut en förare. Men jag känner det som att förbundet tror på mig och det är stärkande.

Årets Challenge körs i Gorikanska, Kroatien, den 22 augusti.

– Jag har kört tre tävlingar på den banan och det är en helt okej bana. Jag gillar banor med gott om plats och med vinstgivande spår över hela banan.

– Men man ska komma ihåg att det är de bästa speedwayförarna från varje land, frånsett dem som redan kör GP-serien, som jag får möta.

– Å andra sidan har jag slagit alla toppförare. Det gäller att ha en hel del tur, en bra och en cykel som fungerar, säger Berntzon.

Sverige har redan Fredrik Lindgren och Antonio Lindbäck i GP-serien.

– Nästa år är vi tre svenskar, om allt går som jag vill och jobbar för, säger Vispen.

Hittills har Oliver Berntzon kört åtta tävlingar i år.

Fem tävlingar med sitt polska lag i 1.liga, Start Gniezno, en individuell tävling, en tävling med Wroclaw i Ekstraliga, där Oliver är gästförare och då SM-finalen.

– Det gick riktigt bra de tre första tävlingarna med Gniezno. De två sista var det sämre och den sista igår tisdag var det ren katastrof. Men det var mitt eget fel.

– Jag hade en ny motor som jag hade provkört och som verkade bra. Men vi fick inte alls till den att gå bra, så jag nollade de första heaten. Det var bara att hoppa på den andra hojen och då körde jag fullt i båda heaten.

“Små marginaler”

– Det är lätt att vara efterklok. Jag borde givetvis testat den nya motorn ännu mer och kollat inställningarna. Det är så oerhört små marginaler med inställningarna. En millimeter fel så går det så illa som det gjorde.

Oliver är kvar nere i Polen – det går inte att flyga mellan Polen och Sverige på grund av corona. På lördag är det match mot Lodz.

– Imorgon torsdag ska jag träna här i Gniezno och då ska vi se till att få till inställningarna på den nya motorn.

Oliver Berntzon åker hem till Sverige på måndag, det blir via färja. På tisdag väntar sedan seriepremiären med Dackarna borta mot Vetlanda.

– Som läget ser ut idag när det gäller lagtrupper och coronareglerna så tycker jag att vi har en bra chans att vinna. Det räcker om vi vinner med 46-44.

Oliver har synpunkter på hur många lag byggt upp sina trupper, då det är en speciell och kort säsong här i Sverige.

– Jag tycker lagen borde ha tagit in flera unga svenska förare. För varje utländsk förare som lagen tar in så försvinner det en svensk.

– Kvaliteten på elitserien blir lägre, men det blir den ju även som det ser ut nu.

– Jag tycker lagen måste se på längre sikt och att de unga svenska förarna behöver matcher för att utvecklas. Det får de inte i år då allsvenskan inte kommer att köras.

“Borde haft fem svenska förare”

– Varje lag borde haft fem svenska förare i sina lag plus någon utländsk. Det hade hjälpt de unga förarna oerhört mycket i utvecklingen, säger Oliver Berntzon.

Och när det gäller coronareglerna så har det polska förbundet ett ganska ologiskt system där förarna i Ekstraligan som varit utomlands måste testa sig när de kommer tillbaka och de får inte köra innan resultatet är klart.

Det tar minst två dagar.

I 1.liga och nedåt i seriesystemet måste förarna också göra ett test när de kommer tillbaka till Polen, men de behöver inte vänta på resultatet innan de kan tävla. Alltså kan till exempel Oliver Berntzon tävla för Dackarna en tisdag och sedan köra för Gniezno på onsdagen.

– Det är så mycket snack om coronareglerna i Polen varje dag. Det pratas om Ekstraligan ska få samma regler som vi har i 1-ligan och nedåt. Och vad skulle det innebära för elitserien om till exempel Peter Ljung, Zmarzlik, Chris Holder med flera kan köra i Sverige på tisdagarna och sedan i Polen dagen efter? frågar sig Oliver.

Men han svarar också på sin egen fråga.

– I sig tror jag inte de svenska lagen har råd att ta hit förarna från Ekstraliga. Det kan på sin höjd hända till slutspelet, menar Oliver.

Oliver Berntzon har tagit SM-silver i lag tre år i följd, fyra gånger totalt. Vetlanda, Dackarna, Dackarna de tre senaste åren och Lejonen när han var junior.

Dessutom har han två SM-silver, ett JSM-silver och ett JSM-brons.

“Vet hur silver ser ut”

– Jag vet hur silver ser ut nu. När slutspelet och finalen i elitserien är körd i början av oktober vill jag ha ett SM-guld runt halsen och en plats i nästa års GP-serie.

Oliver Vispen Berntzon är en ödmjuk och mycket trevlig kille. Men när det gäller målen med speedway och åkningen ute på ovalerna så är han både egoist, lagåkare och fullt fokuserad.

TEXT

Conny Blomander

conny@oskarshamns-nytt.se

FOTO

Pierre Stjernfeldt

Fokuserad blick och målmedvetenhet. Dackarnas Oliver Berntzon har siktet inställt både på SM-guld med laget och en plats i GP-serien nästa säsong. FOTO: Olga Gandurska
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS