”Omställningsstödet förlängs – vilket är positivt för företagen i Kalmar län”

”Omställningsstödet förlängs – vilket är positivt för företagen i Kalmar län”

2020-09-04 Av av Peter A Rosén

Annons McDonalds Big Mac 35 kr

LÄNET

Fredagskvällens besked om ett utökat omställningsstöd välkomnas av Centerpartiet i Kalmar län.

– Vi har påtalat detta behov, säger Stihna Johansson Evertsson, distriktsordförande i partiet, och Karin Helmersson, centerpartist och regionråd.

”Vårt läns näringsliv består av främst av tillverkningsindustri, livsmedelsproduktion och besöksnäring. På olika sätt är dessa näringar påverkade av coronakrisen. Besöksnäringen i vårt län har sin ekonomiska intäkt under en kort period kopplat till sommaren. Sommartid är Kalmar län det fjärde största besökslänet, på pallplats återfinns de tre länen med storstäderna som dragare. 2020 blir sommaren som inte blev som den brukar. Stängningen av Astrid Lindgrens Värld är ett exempel, minskat antal restaurangbesök, inställda konserter, Ironman, med flera, är andra. Det finns givetvis företag som haft en bra sommar om än annorlunda. De stöd som beslutats tidigare under våren med sänkta arbetsgivaravgifter och korttidspermitteringar är två bra exempel. Till det kommer omställningsstödet som går till företag med minskad omsättning. Också det en bra åtgärd, felet är perioden det har gällt för, mars och april. Krisens verkningar kom senare i Kalmar län och för besöksnäringens skull borde sommarmånaderna gällt”, skriver Centerpartiet i ett pressmeddelande.

”Storstadsperspektiv”

– Tyvärr finns här ett storstadsperspektiv på krisen och här behöver hela landet som perspektiv istället komma in. Region Kalmar län har tydligt påpekat detta i den remiss som ägt rum. Vi har också påtalat detta i uttalande, brev och påverkansarbete säger Karin Helmersson (bilden).

– Omställningsstödet förlängs nu i tid vilket är positivt för företagen i Kalmar län, säger Stihna Johansson Evertsson.

– Det är tydligt att Centerpartiet tillsammans med Liberalerna har påverkat regeringen genom budgetförhandlingarna, säger Stihna Johansson Evertsson och Karin Helmersson.

”Gott betyg”

– Företagen behöver kunna övervintra krisen och sen vara med i den utveckling som behövs för att hela landet ska växa. Att människor väljer att tillbringa sin lediga tid i vårt län är ett gott betyg och vi vill kunna erbjuda det även i framtiden.

TEXT & FOTO

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se

Dela gärna artikeln: