OSKARSHAMN
Små och billiga bostäder är det ont om i Oskarshamns kommun – vilket, bland annat, innebär att ungdomar i åldrarna 18–25 år, som letar efter ett bra boende, har mycket begränsade möjligheter och därför söker sig till andra kommuner – där utbudet på bostadsfronten är bättre.
Attefallshus kan vara lösningen på det problemet, konstaterar de partipolitiskt obundna fullmäktigeledamöterna Marko Raiskio, Jan Johansson och Anders Svensson i en fullmäktigemotion.
Att ungdomar i kommunen ger sig iväg och bosätter sig i andra kommuner är förstås inte bra, fastslår trion, som pekar på kommunens målsättning om 30 000 invånare om sju år, 2030.
Kommunen skulle dock kunna behålla många av ungdomarna med hjälp av så kallade Attefallshus, betonar Marko Raiskio, Jan Johansson och Anders Svensson.
Enkelt och snabbt
”Attefallshus är ett enkelt boende som snabbt kan uppföras – och som inte kräver bygglov. Endast anmälan till samhällsbyggnadsnämnden behövs för startbesked”, skriver trion i motionen.
De föreslår att det allmännyttiga bostadsbolaget Byggebo ska få i uppdrag att undersöka om det är möjligt att uppföra Attefallshus utefter de behov som kan finnas, enligt beräkningarna.
Marko Raiskio, Jan Johansson och Anders Svensson föreslår också att privata aktörer ska få ett erbjudande om att köpa/arrendera kommunal mark på lämpliga platser, för uppförande av Attefallshus.
De föreslår dessutom att ungdomar, som vill arbeta inom äldreomsorgen, prioriteras när det gäller dessa boenden – under förutsättning att det är lagligt att prioritera en särskild grupp.
“Med eller utan bygglov vid privat mark. Så är det upp till den som uppför byggnaden att söka bygglov eller inte vid privat mark med en byggnad. Så får man välja hur man vill utföra detta projekt”, skriver Marko Raiskio i ett tillägg.
“Ett mervärde”
För att ansöka om Attefallshus krävs en huvudbyggnad på fastigheten. Det går också bra att bygga ett Attefallshus på en obebyggd tomt, men då är det inte ett Attefallshus, formellt sett, utan i stället en bygglovspliktig huvudbyggnad på 30 kvadratmeter.
Det kan också bli Attefallshus på hjul, lätt att ansluta till va- och elnätet, påpekar Marko Raiskio.
– Attefallshus är ett namn på ett mindre boende, som går snabbt och enkelt att bygga upp. Det kan vara större än 30 kvadratmeter. Och det går att placera det där det är lämpligt – och då krävs det ett bygglov. Hindren är dock inte stora. Det här är ett bra sätt för att få ungdomar att flytta hemifrån och ta ansvar för sitt boende och sin ekonomi. Det ger ett mervärde för kommunen, som får ungdomar att flytta hit och jobba inom äldreomsorgen. Det är en bra investering för kommunen, som också får betalt i hyra för det boende man skapar, säger Marko Raiskio.
– Och det kan vara ekonomiskt att uppföra ett Attefallshus för ett hushåll där det inte krävs bygglov och få en intäkt från någon som jobbar inom äldreomsorgen.
Genrebild: Freepik (överst)
Chefredaktör & ansvarig utgivare