Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Oro inom Region Kalmar län: Tredje coronavågen är här på allvar

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÄNET

Det har gått exakt ett år sedan det första bekräftade coronafallet registrerades i vårt län.

Vi skrev följaktligen om det första fallet den 10 mars 2020.

Nu är siffran uppe i drygt 11 100 bekräftade coronfall, sammanlagt.

Och på onsdagen skickar Region Kalmar län ut ett pressmeddelande där det konstateras att den så kallade tredje vågen är här, på allvar.

På onsdagsmorgonen låg totalt 37 coronapatienter på sjukhus i länet. Åtta av dem var i behov av intensivvård.

”Förhoppningsvis drabbas inte de allra äldsta så hårt då många av dem nu har fått sin första och även andra dos vaccin”

JOHAN ROSENQVIST, HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSDIREKTÖR

– Förhoppningsvis drabbas inte de allra äldsta så hårt då många av dem nu har fått sin första och även andra dos vaccin. Relativt unga personer som i övrigt är friska blir inte allvarligt sjuka i lika stor utsträckning att de behöver sjukhusvård, säger hälso- och sjukhusdirektören Johan Rosenqvist.

Men han betonar att den snabba ökningen av antalet inlagda coronapatienter är oroväckande och att detta kommer att kräva ytterligare en stor insats av sjukvårdspersonalen.

”Utdraget krig”

– Det är som ett utdraget krig med ett antal slag som vart och ett måste utkämpas för att vi alla ska kunna gå tillbaka till en normal tillvaro igen.

Länets smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin uttrycker också en oro över att antalet smittade ökat för tredje veckan i följd.

– Hur omfattande den här vågen kommer att bli och hur hårt trycket blir på sjukvården beror på hur vi följer rekommendationerna, säger hon.

”Andra vågen av covid-19, som startade i slutet av oktober, ledde till betydligt fler sjuka och dödsfall än under våren 2020. Den hann heller inte fullständigt klinga av innan den tredje vågen kom”, skriver regionen i pressmeddelandet.

”Håll avstånd”

– Det är samma rekommendationer som tidigare: håll avstånd, träffa inte andra personer än dem i den närmaste kretsen, tvätta händerna ofta, tänk på hur du reser, jobba hemifrån om det finns möjlighet och stanna hemma och testa dig vid symtom.

Smittskyddsläkaren pekar också på att man ska begränsa sina butiksbesök, undvika att vistas i affärer och köpcentrum i onödan, helst handla ensam och undvika tidpunkter då många andra vistas i affärerna.

FAKTA / ETT ÅR MED PANDEMIN

  • 140 000 covid-19-prover har tagits. 11 100 personer har bekräftats smittade.
  • 868 personer med covid-19 har behövt vård på länets sjukhus. 11 januari 2021 hade sjukhusen i länet flest antal covid-patienter inlagda en enskild dag – 78 personer.
  • Region Kalmar län har tagit emot patienter från åtta andra regioner under året.
  • 117 personer har avlidit på sjukhus. Tre av de avlidna var från andra län. 66 procent av de avlidna har varit 80 år eller äldre, 3 procent har varit under 60 år.
  • Totalt 202 personer har avlidit i covid-19 i länet, enligt Socialstyrelsens senaste uppdatering av dödsorsaksregistret.

GRAFIK

REGION KALMAR LÄN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS