Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Ösigt på fritidsgård på fredagskvällar i Figeholm

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

FIGEHOLM

Omklädningsrummet vid bandyplan i Figeholm har fått ny skepnad. Nu firar barn i åldern 6 till 12 år in helgen med biljard, pingis och pyssel.
– Inte ett enda barn tittar i sin mobil under tiden de är här, säger Mia Söderström som är en av tre projektledare.

Ombyggnaden av omklädningsrummet vid bandyplan i Figeholm stod klart redan för ett år sedan men eftersom covid kom ägde inte invigningen rum förrän oktober förra året. Tanken med att skapa Figeholms fritidsgård har varit att skapa en mötesplats för barn utanför skolan och det har blivit mycket populärt.

– Vi har uppåt fyrtio barn varje fredag som kommer hit för att umgås med andra barn, säger Maria Söderström som är en av de tre som varit arbetsledare för projektet.

Mötesplats för yngre barn

När bandylagen försvann från Figeholm fanns ett behov för en mötesplats för både barn och vuxna. Därför byggdes padelbanor och bandyplanen anpassades till landhockey. Ändå kände Maria Söderström, Per Sjögren och Daniel Ekh att de yngre barnen behövde ytterligare en mötesplats.

– Vi fick ett bidrag av kommunen för att renovera och vi är många som har lagt ner ofantligt mycket tid på detta, säger Maria Söderström.

Fullt ös på fritidsgården

Under fredagskvällarna håller de sporthallen öppen mellan klockan sex till sju och efter det är det fullt ös inne på fritidsgården. Här kan barnen spela biljard, pingis, titta på film och pyssla. Givetvis finns också smågodis till försäljning.

– Om det här inte hade funnits hade jag suttit hemma och spelat. Nu spelar jag pingis varje fredag i stället, säger Eddie Wallett, 7 år.

Roligt för barnen

Therese Skarstedt är väldigt glad över att den här möjligheten finns för barnen och hon ser att barnen hittar både nya kompisar och intressen. Dessutom tycker hon att det är roligt för barnen att de är i olika åldrar.

– I Figeholm har man grundskola bara till andra klass och sedan flyttar man över till Fårbo. Här kan de yngre barnen träffa de äldre och det är jättebra.

Drivs med ideella krafter

Maria Söderström menar att det inte bara är barnen som har behållning av att fritidsgården har kommit till.

– Vi driver detta med ideella krafter och många föräldrar kommer för att hjälpa till. Dessutom är det många av föräldrarna som stannar på en kopp kaffe och pratar med varandra så mötesplatsen gäller inte bara barnen utan även föräldrarna. Det är väldigt roligt.

Vill utveckla verksamheten

Nu är de sugna på att utveckla verksamheten ytterligare.

– Tänk om vi kunde göra roliga aktivitetskvällar som till exempel pizzakvällar eller andra skojiga saker. Det hade varit kul. Barnen trivs väldigt bra här och ser man sig omkring är det inte ett enda av barnen som sitter med sin mobil. Här leker de och umgås vilket är väldigt positivt, avslutar Mia Söderström.

Therese Skarstedt som är mamma till ett barn på fritidsgården tycker att det är fantastiskt att barn i flera åldrar kan mötas här. Foto: Charlotta Eliasson
Oliver Hanström köper godis
Oliver Hanström, 10 år, är lycklig framför godishyllan. Foto: Charlotta Eliasson
Engla Söderberg och Ebba Hammarberg spelar biljard
Biljard är populärt och ibland blir det trångt vid biljardbordet. Här har Engla Söderberg, 11 år och Ebba Hammarberg 12 år haft turen att få till en match. Foto: Charlotta Eliasson
Eddie Wallett trivs på fritidsgården
Eddie Wallett, 7 år, trivs väldigt bra på fritidsgården. ”Hade jag inte varit här hade jag suttit hemma och spelat datorspel”. Foto: Charlotta Eliasson
Per Sjögren, Maria Söderström och Malin Andersson
Per Sjögren och Maria Söderström (från vänster) är två av de tre som har varit projektledare för ombyggnationen. Malin Andersson jobbar just den här fredagen ideellt med att passa barnen och sälja godis för de som är sugna. Foto: Charlotta Eliasson

Foto: Charlotta Eliasson

+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS