Oskarshamns kommun avsätter ytterligare en miljon kronor i stöd för föreningar

Oskarshamns kommun avsätter ytterligare en miljon kronor i stöd för föreningar

2021-06-04 Av av Oskarshamns-Nytt

OSKARSHAMN

Miljonregnet över föreningslivet i Oskarshamns kommun fortsätter.

Kommunen avsätter ytterligare en miljon kronor extra under 2021 till föreningar som drabbats av pandemin. Stödet består av två delar, ett akutstöd och ett omställningsstöd. Det framgår av ett utskick från Fritidskontorets fritidskonsulent Jonas Ström på fredagen.

Oskarshamns kommun har beslutat att avsätta ytterligare 1 miljon kronor extra till föreningar i kommunen under 2021. Stödet består ett akutstöd och ett omställningsstöd fördelade enligt nedan:

  • 500 000 kronor finns som ett akutstöd till föreningar som är i en extraordinär situation.
  • 500 000 kronor finns att söka som ett omställningsstöd gällande återstart och utveckling.

Ställa om föreningens verksamhet

Omställningsstödet går att söka om föreningen behöver hjälp med att kunna återstarta eller ställa om föreningens verksamhet. Det kan innebära stöd för projekt, aktiviteter eller inköp av inventarier eller utrustning. För att söka detta stöd behöver föreningen beskriva vad föreningen behöver hjälp med via en digital ansökan via e-tjänsten Mina sidor på kommunens hemsida.

Akutstöd för att hjälpa föreningarna

För akutstödet finns ingen ansökningsblankett utan föreningen tar kontakt med någon av kommunens kontaktpersoner (se faktarutan nedan). Stödet handlar om att hjälpa föreningar som hamnar i en extraordinär situation till följd av covid-19. Exempelvis kan det handla om att föreningen hamnar i ett läge där föreningen har svårt att betala sina löpande räkningar.

Generella regler behöver uppfyllas

För att föreningen ska kunna söka krävs det att ett antal generella regler uppfylls. Föreningen ska, bland annat, ha sitt säte i Oskarshamns kommun eller på annat sätt ha en anknytning till kommunen. Endast huvudföreningen kan få bidrag och föreningens verksamhet ska bygga på demokratiska principer och barnrättslagen, följa svensk lagstiftning och vara förenlig med principen om alla människors lika värde.

FAKTA / Coronastöd till föreningar

Frågor om coronastödet till föreningar kan besvaras av följande:

Idrottsföreningar och övriga: Jonas Ström & Daniel Stenberg
Kulturföreningar: Nathalie Karlsson & Peter O Ekberg
Samlingslokaler och samhällsföreningar: Kristina Hägg-Blecher

Arkivfoto: Peter A Rosén

Dela gärna artikeln: