ANNONS

Oskarshamns kommun får ett nytt föräldraskapsstöd: SD reserverade sig mot beslutet

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Oskarshamns kommuns föräldraskapsstöd får en ny inriktning och organisering.

Bildningsnämndens politiker har nu godkänt bildningsförvaltningens förslag i frågan – och bildningsnämnden och socialnämnden får i uppdrag att gemensamt leda, samordna och följa upp föräldraskapsstödet.

Ett definitivt beslut tas i kommunstyrelsen.

”En av de viktigaste skyddsfaktorerna i barns liv är en god relation mellan barn och förälder. Ett gott föräldraskap bidrar till bland annat barnets trygghet, framgångar i skolan och hälsa och välbefinnande genom hela livet. Föräldraskapsstöd stärker skyddsfaktorer som kompenserar för många olika riskfaktorer och är därför effektivt för att påverka olika typer av problematik. Att satsa på ett kunskapsbaserat föräldraskapsstöd ökar barnets chanser till ett gott liv, det är dessutom ekonomiskt lönsamt. Det ger samhällsekonomiska vinster eftersom de långsiktiga hälsovinsterna överskrider kostnaderna för insatserna”, skriver kommunen i beslutsunderlaget.

Sedan 2021

”Universella insatser är främjande och förebyggande och erbjuds till alla föräldrar. Selektiva insatser har fokus på att vända en negativ utveckling när det finns risk att utveckla problem. Det stödet ges därför till föräldrar som kan tillhöra en riskgrupp eller där det finns svårigheter för barnet som kan påverka barnets uppväxtvillkor och relationen till föräldrarna. Insatser på indikerad nivå ges ofta individuellt till föräldrar vars barn visar tydliga tecken på att det finns problem, såsom normbrytande beteende och/eller psykisk ohälsa. Detta stöd ges också till föräldrar som uppvisar ett stort behov av stöd.”

”Oskarshamns kommun har sedan 2021 arbetat med universell föräldrautbildning i anslutning till i huvudsak ordinarie föräldramöten i förskolan och i årskurs 2, 5 och 8 i grundskolan, Till detta arbete har en projektledare på 0,75 procent varit knuten, vars huvudsakliga arbetsuppgifter har varit att utveckla innehållet i utbildningen, samordnat de samtalsledare som ansvarat för det praktiska genomförandet på föräldramötena och att följa upp arbetet. Trots goda ambitioner motsvarar inte det universella stöd som i dag erbjuds föräldrar i Oskarshamns kommun de krav på evidens och effektivitet som bland annat styr fördelning av statsbidrag inom området. I dag erbjuds inget evidensbaserat föräldraskapsstöd på selektiv nivå utöver socialförvaltningens stödinsatser. På indikerad preventionsnivå erbjuder socialförvaltningen individuella insatser, då målgruppen inte önskar insatser på gruppnivå. Mot bakgrund av samhällsutvecklingen, förändrade finansiella förutsättningar och krav på evidens och effektivitet i insatser föreslår bildningsförvaltningen och socialförvaltningen en ny struktur och ett nytt innehåll i det föräldraskapsstöd som erbjuds föräldrar i Oskarshamns kommun”, skriver kommunen i beslutsunderlaget.

“Kunskapsbaserat”

Här berättar kommunen om det nya föräldraskapsstödet, som ska gälla från och med nästa år:

För att kunna erbjuda invånare ett jämlikt och tillgängligt föräldraskapsstöd behöver det erbjudas på olika arenor för att därigenom nå olika grupper av föräldrar, det behöver dessutom erbjudas på de tre preventionsnivåerna, universell, selektiv och indikerad nivå. Mot bakgrund av ovanstående föreslås ett utvecklingsarbete som löper under perioden 2024 till och med 2026. Utvecklingsarbetet har tre målområden som är centrala för att kunna erbjuda alla föräldrar stöd under barnets hela uppväxt:

– Ett kunskapsbaserat arbetssätt.

– Ett tillgängligt stöd.

– En stödjande organisation

Målet för utvecklingsarbetet är att kommunen ska:

– Erbjuda ett målgruppsanpassat och kunskapsbaserat föräldraskapsstöd på alla tre preventionsnivåer.

– Erbjuda möjlighet till kompetenshöjande insatser till professioner inom föräldraskapsstödsområdet.

– Implementera evidens- och kunskapsbaserade metoder där det idag inte finns. Detta sker i samverkan mellan olika intressenter, såsom förskola, skola, socialtjänst, hälso- och sjukvård samt civilsamhället.

– Använda validerade indikatorer för att mäta och utveckla det lokala föräldraskapsstödet.

– Utveckla arbetssätt för att nå de föräldrar som inte nås med generella insatser.

– Utveckla befintliga och skapa nya arenor och mötesplatser för att nå ut till alla föräldrar, såsom förskolor/skolor, bibliotek och föreningar. Utvecklingsplanen tar första året (2024) sikte på att etablera ett kunskapsbaserat universellt föräldraskapsstöd som erbjuds alla föräldrar med barn i åldern 0–12 år och tonåren. Detta arbete kompletteras med programmet Föräldraskap i Sverige, ett samhällsinformerande program som riktar sig till utrikesfödda föräldrar med barn i åldern 0–18 år. Parallellt med införandet av evidensbaserade program utvecklas samverkan med bildningsförbund, föreningsliv och andra mötesplatser för övriga insatser inom föräldrastödsarbetet. 2025 prioriteras utvecklingsinsatser på selektiv/indikerad nivå samt att ”sätta” en hållbar organisation för arbetet i linjeverksamheten. 2026 prioriteras utveckling av uppföljningsarbetet. Arbetet leds och samordnas gemensamt av bildningsförvaltningen och socialförvaltningen som årligen tar fram en gemensam genomförande- och uppföljningsplan, vilken behandlas av berörda nämnder i samverkan. Bildningsförvaltningen ansvarar för insatser på universell nivå, socialförvaltningen för insatser på indikerad nivå medan parterna gemensamt ansvarar för selektiva insatser och samordning av föräldraskapsstödet i sin helhet. Samordning av arbetet sker i ordinarie strukturer, vilket innebär att den tillfälliga tjänsten som projektledare tas bort från och med 2024-01-01.”

Sverigedemokraterna yrkade på återremiss när ärendet behandlades i bildningsnämnden på onsdagen:

”Vi anser att tanken är god och att det finns potential att insatsen gör nytta. Det som saknas är ett underlag som stödjer att denna insats kommer göra nytta. Det saknas bland annat en ekonomisk redovisning för vad insatsen kommer att kosta samt underlag i form av studier eller rapporter från andra kommuner där man har sett att liknande insatser är kostnadseffektiva”, skriver partiet.

En majoritet av politikerna i bildningsnämnden ville avgöra ärendet på onsdagen och man gick på förvaltningens förslag.

SD reserverade sig mot beslutet.

Socialnämnden behandlar ärendet på nästa sammanträde.

Genrebild: Freepik

+1
6
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS