Oskarshamnstjej drömmer om OS i Tokyo

Oskarshamnstjej drömmer om OS i Tokyo

2020-02-10 Av av Peter A Rosén

ANNONS: Kommunfullmäktige i Oskarshamn 12 juni 2023

OSKARSHAMN

Den 25-åriga tennisspelerskan Rebecka Sternisa Bellander, från Oskarshamn, siktar mot OS i Tokyo i sommar.

Klättrar hon lite till på världsrankningen, så kommer hon garanterat att få en biljett till Paralympics.

På onsdag åker hon till Wales för att tävla.

Därefter går tävlingsresan vidare till England. Om Rebecka Sternisa Bellander slår sig in bland de 30 bästa i världen, så är OS-biljetten säkrad. Just nu är hon nummer ett i Norden och på plats 44 i världen. Med hjälp av starka insatser i Storbritannien kan hon förstås klättra på listan.

Kommer du att spela många turneringar framöver?

– Ja, det blir i alla fall två stycken i månaden, utomlands, fram till maj-juni, då truppen till Paralympics tas ut.

Hur ser du på dina chanser?

– Klart att jag tror på det. Det måste man göra. Chansen är hyfsat god – och det här har varit en dröm för mig under en lång tid. Jag skulle kunna få ett wild card om inte annat.

Hur mycket tränar du?

– Just nu tränar jag ett pass per dag, förutom en dag i veckan. Det blir en hel del styrketräning, men mest tennis, säger Rebecka Sternisa Bellander, som kombinerar tennisen med ett lärarjobb i Oskarshamn.

Har du egen tränare?

– Ja, och nu har jag en ny tränare – Tom Johansson, i Oskarshamns Tennisklubb.

Finns det någon mer i Sverige som är ungefär på din nivå?

– Nej, bland tjejerna så är det bara jag – och det är lite tråkigt. Det hade varit roligt att resa tillsammans, och spela dubbel, med någon.

– Men det finns en tjej i Danmark som är duktig. Hon och jag har spelat dubbel tillsammans tidigare.

Du spelar både singel och dubbel?

– Ja, det gör jag. Men till OS är det bara singel som gäller. 

Rebecka Sternisa Bellander började spela rullstolstennis när hon var 17 år. Sedan dess har hon vunnit sex SM-guld samt ett par internationella tävlingar.

Under uppväxtåren handlade dock livet mest om fotboll. Hon gick på fotbollsgymnasium och hade börjat träna med utvecklingslaget i IFK Kalmar. Den stora drömmen var att få lira i damallsvenskan. Allt förändrades för nio år sedan, då Rebecka Sternisa Bellander drabbades av sjukdomen Myelit – en väldigt ovanlig inflammation i ryggmärgen. Inom loppet av ett dygn hade hon blivit förlamad från midjan och neråt.

Hon blev förstås väldigt chockad och det tog naturligtvis lång tid att ta in det som hade hänt. Omställningen var enorm – men ett år senare saknade Rebecka Sternisa Bellander idrottandet. Det var under en prova på-dag med Smålands Handikappidrottsförbund som hon testade att spela rullstolstennis – och hon kände direkt att det här var hennes sport.

TEXT & FOTO

Peter A Rosén

redaktionen@oskarshamnsnytt.se

072-277 89 77

rebeckasternisabellander003.png

 I maj-juni tas truppen till Paralympics ut. Då får vi veta om Rebecka Sternisa Bellander får åka till OS i Tokyo i sommar.

Dela gärna artikeln med dina vänner: