Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Parti anser att det självklart med gratis vård när man blivit utsatt för sexuellt våld och våldtäkt

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

REGIONPOLITIK

Sverigedemokraterna anser inte att majoritetens beslut om begränsad fri vård är rättvis och jämlik. En lång debatt angående att begränsa antalet besök som är gratis ägde rum under regionfullmäktige under torsdagen. Det skriver Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande.

Sverigedemokraternas förslag, som bygger på ett medborgarförslag att alla vårdbesök och återbesök som sker på grund av att man utsatts för sexuella övergrepp ska vara avgiftsfria, blev på regionfullmäktige nedröstat av majoriteten S-C-V enligt pressmeddelandet.

– Majoriteten menar att det i praktiken är avgiftsfritt idag, men i nästa andetag säger de att patienter utsatta för sexuellt våld ”förmodligen”, ”i de flesta fall” inte har behövt betala. Så får det inte gå till. Det måste vara rättssäkert, säger Martin Kirchberg (SD), regionråd i Kalmar län.

Medborgarförslag

De nya reglerna som kommer gälla är att de som blivit utsatta för sexuellt våld kommer få ett besök och ett återbesök gratis. Sverigedemokraterna menar att det inte räcker och att samtliga besök i samband med de olika vårdformer som behövs efter ett övergrepp ska vara fria.

Förslaget är sprunget ur ett medborgarförslag från Malin Toveling som föreslår att alla vårdavgifter kopplat till den här patientgruppen slopas. Enligt organisationen Storasyster finns en risk att man undviker att söka vård på grund av patientavgiften, skriver SD i pressmeddelandet.

– Majoriteten försöker nu påstå att det är de som drivit frågan när förslaget i själva verket kommer från ett medborgarförslag. Hyckleriet är sedan maximalt när majoriteten häpnadsväckande nog avslår medborgarförslaget som föreslår att besöken ska vara avgiftsfria, menar Martin Kirchberg (SD).

Även medborgarförslaget blev alltså nedröstat i sin helhet, efter att majoriteten röstat genom sitt eget förslag med begränsade rättigheter.

Regionråd Martin Kirchberg (SD)
Regionråd Martin Kirchberg (SD). Foto: Region Kalmar län

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS