ANNONS

FÖRSLAG: Permanent kvällsverksamhet på Rödsle fritidsgård i Oskarshamn läggs ned i höst

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Det finns ett förslag om att lägga ned den permanenta verksamheten under kvällstid på Rödsle fritidsgård i Oskarshamn från och med höstterminen i år.

Det framgår av handlingarna som har skickats ut inför nämndens arbetsutskottsmöte på onsdag.

Det föreslås också att chefen för ungdomsenheten ska få i uppdrag att utveckla konceptet mobila fritidsledare.

Det var den 12 december förra året som fullmäktige tog ett beslut om att en kommunal fritidsgård ska läggas ned.

Bildningsnämnden beslutade sedan att ge fritidschefen i uppdrag att ta fram ett underlag till nämndens sammanträde den 15 februari, om vilken fritidsgård som ska avvecklas.

Fritidskontorets budgetram för fritidsgårdsverksamheten dras ned med 175 000 kronor under 2023 – och med 350 000 kronor från 2024.

Det är fritidskontoret och ungdomsenheten som ansvarar för de kommunala fritidsgårdarna i Oskarshamn.

Fyra fritidsgårdar

I dag finns det tre fritidsgårdar på de tre högstadieskolorna i Oskarshamns stad: Vallhallaskolan, Kristinebergskolan och Rödsleskolan.

Under dagarna arbetar fritidsgårdarna med rastverksamhet, kafeteria och vuxenstöd i elevråd och skolidrottsföreningar på de tre skolorna.

Kvällstid är det öppen verksamhet som bedrivs i olika omfattning på de tre fritidsgårdarna.

Det finns dessutom en kommundriven fritidsgård i Kristdala – men den är inte öppen på dagarna.

Den erbjuder i stället öppen verksamhet två–tre kvällar per vecka.

Utöver dessa fritidsgårdar finns det även ett politiskt beslut om att utveckla en mobil fritidsgård, så att fler ungdomar får tillgång till fritidsgårdsverksamhet.

Arbetet startades upp under förra året och är under uppbyggnad.

Två kvällar i veckan

Rödsle är den fritidsgård som har minst öppen verksamhet kvällstid – för närvarande rör det sig om två kvällar per vecka.

”En avveckling och besparing på fritidsgården i Rödsle kommer att påverka barn och unga negativt och därför har vi arbetat med att försöka hitta lösningar på avvecklingen, så att våra ungdomar fortsatt får ett bra utbud av fritidsaktiviteter. Detta visar sig vara möjligt genom omprioriteringar inom ram, samt med stöd av exempelvis statsbidrag och mobil verksamhet”, står det i beslutsunderlaget.

Mobila fritidsledare

”I och med beslutet att tilldela bildningsnämnden statsbidragen för bland annat brottsförebyggande arbete finns utrymme att fortsätta att utveckla verksamheten med mobil fritidsgård som möter unga där de är och arrangera och medverka på aktiviteter på olika platser runtom i kommunen. Med en utveckling av mobil fritidsgård förväntas vi också nå ungdomar som vanligtvis inte besöker fritidsgårdarna. Vi väljer också i detta läge att döpa om benämningen på mobil fritidsgård till mobila fritidsledare, vilket bättre passar in på uppdraget”, står det i beslutsunderlaget.

”Genom att låta mobila fritidsledare utgå från Rödsleskolan och där bedriva verksamhet en eftermiddag eller kväll i veckan, med särskilt fokus på särskolans elever, förväntas konsekvenserna av avvecklingen att mildras väsentligt. Självklart kommer verksamheten fortsatt även vara öppen för alla ungdomar som vill besöka verksamheten. Verksamheten som bedrivs mot skolan kommer inte att påverkas, utan bedrivs som tidigare. Denna lösning innebär också att det inte behöver genomföras några personalneddragningar inom verksamheten och att vi kan behålla den erfarenhet och kompetens som fritidsledarna byggt upp genom åren. Dialog har skett med berörda och information har lämnats på arbetsplatsträffar.”

Foto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS