Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Peter Wretlund (S): ”Vet inte vad det var som gjorde att Leif Axelsson (SD) fick hicka just i går”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

– Jag känner en stor oro över framtiden för Oskarshamns sjukhus, sa kommun- och regionpolitikern Leif Axelsson (SD) till ON på tisdagskvällen, efter att Region Kalmar län kablat ut sitt mastodontminus tidigare samma dag.

Är regionrådet och Oskarshamnspolitikern Peter Wretlund (S) lika orolig?

Vi ställer frågan på onsdagen.

– All verksamhet utsätts för en översyn i dag – inte minst inom det området som jag ansvarar för, kollektivtrafiken. Det pågår ett jobb ute i olika förvaltningar i regionen. Men själva grundkonceptet Oskarshamns sjukhus är jätteviktigt för oss – och jag kommer självklart att slåss för sjukhuset på olika sätt. Men sedan kan man inte säga att man ska plocka ut en enda verksamhet i länet och säga att den inte ska drabbas av några besparingar. Det vore fel, faktiskt, säger Peter Wretlund.

”Det finns ingen nämnvärd oro när det gäller sjukhuset”

Peter Wretlund (S), regionråd

– Det är skillnad på en besparing och strukturella förändringar. Det finns ingen nämnvärd oro när det gäller sjukhuset. Och jag kommer att slåss för det. Men just nu tittar man på allt i hela länet. Inte minst inom mitt område, kollektivtrafiken, tillägger han.

Oskarshamns sjukhus är inte nedläggningshotat?

– Nej, absolut inte! Det råder ingen tvekan kring det. Oskarshamns sjukhus är inte i fara på något sätt.

Men det kan bli aktuellt med någon form av neddragning?

– Just nu tittar man på alla områden i länet. Det är omöjligt för mig att svara på den frågan – och det är inte ens min förvaltning. Så jag har inte den insynen. Jag kan min kollektivtrafik. Men någon nedläggning av Oskarshamns sjukhus blir det absolut inte.

Du tycker att det ska vara ett akutsjukhus även i fortsättningen?

– Ja, det är absolut min uppfattning.

Och kollektivtrafiken – blir det ännu fler besparingar inom det området?

– Ja, det kommer inom samtliga trafikslag – både inom när- och persontrafik. Och kanske en del linjetrafik också, framöver. Men det är inte alltid som besparingar och förändringar behöver leda till det sämre – vi kan säkert bli duktigare på att samordna våra resor på ett bättre sätt, och därmed förbättra ekonomin, säger Peter Wretlund.

Hur tänkte du när du fick se jätteminuset för Region Kalmar län (246 miljoner kronor sämre än budget, enligt delårsrapporten för januari-april)?

– Det är respektingivande siffror. Men de var inte obekanta för oss – vi får ju ekonomiska dragningar varje månad. Vi följer detta nogsamt. Så vi drabbades inte av en chock. Regionstyrelsen får siffrorna varje månad – så jag vet inte vad det var som gjorde att Leif Axelsson fick hicka just i går. Inom kollektivtrafiken har faktiskt minuset minskat med 20 miljoner kronor, från 90 till 70 miljoner.

Kan det bli aktuellt med en skattehöjning?

– Det tror jag inte, svarar Peter Wretlund.

”Det viktiga nu är att regeringen inser att vi behöver mer pengar till välfärdssektorn”

– Det viktiga nu är att regeringen inser att vi behöver mer pengar till välfärdssektorn. Jag hoppas verkligen inte att regeringen sänker några skatter – det vi behöver nu, ja, det är pengar in i välfärden. Det går inte att vänta med dem för länge – vi måste få ett besked, annars hinner regioner och kommuner vidta lite för stora åtgärder, om pengarna kommer för sent.

– Det är jätteviktigt att regeringen lyssnar. Man märker att även Tidö-partier, på ledande positioner i kommuner och regioner, börjar reagera på detta. Vi måste ha välfärdspengar i det här läget.

Det måste komma något i regeringens höstbudget?

– Ja, absolut! Definitivt. Det hade varit klädsamt om det hade kommit tidigare, så att inte kommuner och regioner vidtar fel åtgärder. Vi måste vidta åtgärder utifrån vad vi vet om. Vi kan ju inte sitta och gissa, svarar Peter Wretlund.

– Det håller inte med en finansminister (moderaten Elisabeth Svantesson, redaktionens anmärkning) som säger att vi ska vänta och se. Nej, då är det för sent, betonar han.

Så här hade det inte sett ut om Magdalena Andersson (S) hade varit statsminister, eller?

– Nej, det hade det inte. Men jag har stor respekt för att situationen är enormt svår för regeringen. En S-ledd regering hade dock prioriterat på ett helt annat sätt. Det kan vi vara säkra på. Det var tydligt under pandemiåren – vi klarade faktiskt av den ekonomiska situationen ganska bra, men nu har vi väldigt stora utmaningar, säger Peter Wretlund.

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS