Oskarshamns-Nytt ON-logo
Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Plastpåseskatten avskaffas: ”En vinst för miljön”

ANNONS

SVERIGE

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) meddelade idag, onsdag, att plastpåseskatten slopas i budgeten för 2024. Att bekämpa och förhindra miljöförstöring är en central fråga samtidigt som regeringen verkar samtidigt för att politiken ska vara långsiktigt hållbar och kostnadseffektiv. Regeringen föreslår i budgeten att skatten på plastbärkassar avskaffas eftersom den inte bedöms vara nödvändig för sitt syfte.

Beskedet om att platspåseskatten avskaffas i budgeten för 2024 välkomnas av IKEM – Innovations- och kemiindustrierna.

Mer skada än nytta för miljön

För tre år sedan införde den dåvarande regeringen, som en följd av januariavtalet, en plastpåseskatt. Syftet var att minska användandet av plastbärkassar, vilket skulle leda till en lägre resursförbrukning och mindre nedskräpning. IKEM har sedan införandet riktat stark kritik mot skatten. Skatten har resulterat i mer skada än nytta för miljön.

– Konsumenterna har gått över till att köpa papperspåsar och avfallspåsar på rulle. Papper är ett tyngre alternativ som vid transporter kräver mer resurser och avfallspåsarna på rulle är, till skillnad från de flesta plastpåsarna, ofta producerade av fossila råvaror. Skatten har helt enkelt varit kontraproduktiv, säger Henrik Oxfall, ansvarig för plastfrågor på IKEM.

– Den slopade plastpåseskatten blir en vinst för miljön. Skatten gjorde ingen skillnad på om plastbärkassen producerats av återvunnen, biobaserad eller fossil råvara. Nu kan plastproducenterna återgå till sitt omställningsarbete mot en cirkulär ekonomi för plasten, säger Nils Hannerz, näringspolitisk chef på IKEM.

”Den slopade plastpåseskatten blir en vinst för miljön.”

Nils Hannerz, näringspolitisk chef på IKEM

Källa: IKEM & Finansdepartementet

Foto: Freepik

+1
2
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS