Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

POLISEN: ”Den farligaste platsen för kvinnor i Sverige är det egna hemmet”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

”Samhällsdebatten om trygghet och säkerhet handlar ofta om de brott som sker på gator och torg. Men den farligaste platsen för kvinnor i Sverige är det egna hemmet”, skriver polisen i ett pressmeddelande.

”Det har varit en dyster utveckling under året med en ökning av skjutvapenvåld och sprängningar i Sverige. Det är naturligt att det blir stort fokus på dessa brott, som inte bara drabbar personer som har kopplingar till kriminella nätverk utan i allt högre grad även anhöriga och andra medborgare som inte har någon som helst koppling till kriminalitet. En mer konstant våldsvåg som det talas alldeles för lite om är den som årligen drabbar tiotusentals kvinnor i Sverige”, skriver polisen.

Stort mörkertal

”I samband med den internationella dagen för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor, Orange Day, vill vi sätta fingret på våldsdåd som sker i den privata sfären. Om det inte går så långt som till att en kvinna dödas, passerar dessa brott ofta obemärkt förbi. En orsak är att kvinnor som utsätts för våld i nära relation sällan anmäler det till polisen. Siffran är så låg som 4 procent, enligt Brottsförebyggande rådet (Brå).”

”Trots det enorma mörkertalet har polisregion Syd hittills i år tagit emot över 4 000 anmälningar om brott i nära relation. Brotten sker varje dag i alla bostadsområden, i alla delar av samhället och i alla åldrar. Våld i parrelation drabbar allt från ungdomar till pensionärer”, skriver polisen.

”84 procent av de som anmäler att de utsatts för våld i nära relation i polisregionens fyra län (Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronoberg) är kvinnor. Varje dag åker våra polispatruller till hem där en man utsatt sin partner för våld. Det handlar om misshandel med tillhyggen eller stryptag, verbala hot och mordförsök. Inte sällan blir barn vittnen till händelserna.”

Mer fokus på gärningsmännen

”Polismyndigheten lägger stora resurser på att utreda dessa brott och på att lagföra gärningsmännen, men vi behöver göra mer och därför har en nationell satsning inletts med ett mer offensivt fokus på personerna som utövar partnervåld. Syftet är att förebygga och förhindra upprepad grov våldsbrottslighet.  Goda initiativ är bland annat projektet Trygg relation – Fri från våld i Malmö där polisen, socialtjänsten och kriminalvården prövar en brottsförebyggande metod för att få våldsutövaren att sluta använda våld mot sin partner. Och i Landskrona jobbar polisen med att förhindra överträdelser av kontaktförbud och att stärka skyddet för skyddspersoner genom en tätare dialog med både våldsutövare och våldsutsatta.”

”Av de brott som sker under ett dygn, och som vi i urval uppmärksammar på polisens hemsida och i kontakter med media, har vi varit sparsamma med att lyfta våld i nära relation. Ofta av hänsyn till privatliv och personlig integritet. Polisen ska naturligtvis inte lämna ut uppgifter som gör att brottsutsatta och misstänka går att känna igen, men om vi avhåller oss från att berätta om dessa grova brott riskerar det att signalera att vi förminskar brottens betydelse. Inget kan vara mer felaktigt. Att utöva våld mot sin partner är inte en privat angelägenhet eller ett socialt fenomen. Det är kriminella handlingar och ett stort samhällsproblem som får förödande konsekvenser för de som utsätts och för alla de barn som växer upp med våld i hemmet.”

”Förtjänar att nå offentligheten”

”Brotten förtjänar att nå offentligheten i proportion till hur vanliga de faktiskt är. Av all misshandel i polisregion Syd hittills i år har 63 procent inträffat inomhus och det är kvinnorna som är mest utsatta. Ändå handlar den allmänna debatten om trygghet och säkerhet nästan uteslutande om det som sker på gator och torg.”

”Polisen i region Syd ska jobba för en breddad syn på begreppet trygghet och säkerhet. Ett steg är att tala mer om de allvarliga våldsbrott som oftare sker i slutna privata miljöer än på allmänna platser och där gärningsmannen inte är vem som helst utan brottsoffrets partner.”

”Genom att synliggöra dessa brott vill vi stödja de som utsätts och vi vill att fler vågar anmäla. Vi vill också att många fler som misstänker att någon utsätts för våld i nära relation anmäler till polisen. Och inte minst vill vi att de som utsätter närstående för våld söker hjälp för att bryta sitt beteende”, skriver polisen.

Foto: Polisen

+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
8
+1
2

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS