Polisen i Mönsterås i samtal med Moderaterna: Detta reagerar många kommuninvånare på

Polisen i Mönsterås i samtal med Moderaterna: Detta reagerar många kommuninvånare på

2022-05-03 Av av Peter A Rosén

Annons: Smålandshamnar

MÖNSTERÅS KOMMUN

Mopedister och A-traktorförare som kör för fort – eller för långsamt.

Det är något som många medborgare i Mönsterås kommun reagerar på.

Det framkom när Moderaterna besökte polisen i Mönsterås på tisdagen.

Riksdagsledamoten Jan R Andersson och riksdagskandidaten Marie Nicholson samt Mönsteråsmoderaternas Patrik Nilsson, Åsa Ottosson, Britt-Marie Domeij och Curt-Rune Roos träffade kommunpolisen Marcus Jägerbrink, som berättade om verksamheten.

– Han svarade utförligt på alla våra frågor. Vi visades också runt i Mönsterås ganska nybyggda och mycket fräscha polisstation, som vi moderater ju gärna vill ha öppen för besök, säger Patrik Nilsson.

”I dag har ett tiotal poliser sina arbetsplatser här – och de trivs mycket bra”

PATRIK NILSSON (M)

– I dag har ett tiotal poliser sina arbetsplatser här – och de trivs mycket bra. Frisktalen inom polisen är höga, vilket är jättepositivt.

”Ganska låg nivå”

– Vi fick se statistik som visade att brottsligheten i Mönsterås kommun, totalt sett, ligger på en ganska låg nivå – med något undantag. Det som verkar öka är brott mot kontaktförbud och narkotikabrott. Den upplevda otryggheten ökar – framför allt i centrala Mönsterås, där trygghetsvandringar tidigare genomfördes, men där trygghetsskapande åtgärder sedan inte har genomförts.

Patrik Nilsson betonar att Moderaterna vill se nya trygghetsvandringar tillsammans med polisen – samt att kommunen åtgärdar bristerna som finns, för att förbättra den upplevda tryggheten.

”Ett förslag till förbättringar på området kan vara att polisen deltar vid de ortsanalyser som kommunen genomför i vårta olika tätorter”

PATRIK NILSSON

– Sådana åtgärder kan, exempelvis, vara mer belysning på speciella platser – eller att man sätter upp kameror i områden som är utsatta för skadegörelse, för att nämna ett exempel. Man kan även plantera buskar på strategiska platser eller kapa träd och stora buskage på platser där behovet finns.

– Ett förslag till förbättringar på området kan också vara att polisen deltar vid de ortsanalyser som kommunen genomför i våra olika tätorter, så att man får med polisens synpunkter vid planeringen av förbättringar.

”Viktig åtgärd”

– En viktig åtgärd som polisen uppskattar är att kommunen tagit över ledningsfunktionen gällande förebyggande arbete, i och med att det är svårt för polisen att jobba med sådant – dels resursmässigt, dels på grund av att deras främsta uppgift är att ingripa när brott redan har skett. Mönsteråsmoderaterna ser med tillförsikt fram emot detta arbete och vi vill även att brottsförebyggande rådet i kommunen tar fler initiativ till att öka tryggheten, säger Patrik Nilsson.

Foto: Moderaterna

Dela gärna artikeln: