Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Priset höjs på skogsråvara som används till biobränsle: ”Bra för familjeskogsbrukens lönsamhet”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

JORD & SKOG

För att bidra till marknadens kommande behov av biobränsle och stärka skogsgårdens lönsamhet, justerar Södra grundpriset på GROT, det vill säga grenar och toppar, från och med den 28 februari. 

GROT är ett värdefullt biobränslesortiment som ofta tas till vara i samband med föryngringsavverkning i skogsbruket. Efterfrågan på GROT har ökat sedan 2023 och enligt Södras bedömningar kommer efterfrågan att fortgå. För att möta efterfrågan och samtidigt bidra till skogsgårdens lönsamhet, justerar Södra priset på GROT, vilket innebär att grundpriset höjs med 30 kronor. 

”Vi tycker det är bra att hela trädet kommer till användning och till nytta för samhället. Den här justeringen är bra för familjeskogsbrukens lönsamhet och för alla hushåll som vi kan tillgodose med värme genom biobränsle. Vi har redan idag ett bra uttag av GROT i södra Sverige med en välutvecklad verksamhet men med en ökad prisbild för skogsägaren bedömer vi att potentialen finns att öka ytterligare 10-15% utan att utmana GROT:ens betydelse som näringsåterföring till skogen och som livsmiljö för olika arter, säger Kim Gunnarsson”, virkeschef för Södra Skog. 

GROT har normalt en ledtid på omkring 1,5 år, det innebär att den GROT som skördas nu är tillgänglig sommaren 2025.

Foto: Södra

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS