Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

ANNONS

Aktuellt

Rånet mot Coop i Blomstermåla: Ung man utvisas ur Sverige

Lokal annons inför EU-valet

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

BLOMSTERMÅLA

En man i 20-årsåldern, med adress i Västerviks kommun och medborgarskap i ett annat land, döms till två års fängelse för rånet mot Coop-butiken i Blomstermåla i slutet av januari 2020.

Han utvisas dessutom ur Sverige och förbjuds att återvända hit innan den 28 december 2030.

Mannen ska också, solidariskt med en annan man, betala skadestånd – drygt 8 000 kronor till Coop Oskarshamn med omnejd Ekonomisk Förening samt, solidariskt med en annan man, drygt 30 000 kronor, totalt, till två personer som jobbar på Coop i Blomstermåla.

DNA-spår

En man i övre tonåren, med adress i Östergötland. döms också för rånet. Han får ett fängelsestraff på ett år och åtta månader.

Han ska också, solidariskt med ovannämnda man, betala ett skadestånd på drygt 8 000 kronor till Coop Oskarshamn med omnejd Ekonomisk Förening.

Han ska även, solidariskt med den andra mannen, betala drygt 30 000 kronor, totalt, till de två personerna som jobbar på Coop i Blomstermåla.

Båda männen har erkänt brottet – men de har påpekat att de begick gärningen i nöd.

I bevisningen finns exempelvis övervakningsfilmer samt DNA-spår på kläder.

Tillsammans med tre andra

Övervakningsfilmerna visar att de två männen kom in i butiken tillsammans med tre andra personer 20 minuter innan rånet utfördes.

”Vid den tidpunkten var kassan obemannad. Sällskapet stod en kort tid samlade vid butikshyllorna i närheten av kassan och lämnade därefter butiken tillsammans. Det förekom inget på filmen som tyder på att någon i sällskapet stod under hot; det samlade agerandet talar närmast mot det. Vid tillfället för rånet återvände samtliga ovan nämnda personer. De kom tillsammans på ett bestämt sätt in i butiken och de tog sig direkt fram till kassan”, skriver tingsrätten i domen.

“NN riktade omedelbart pistolen mot NN”

TINGSRÄTTEN

”NN riktade omedelbart pistolen mot NN, som nu satt i kassan, och tilldelade henne flera slag, varav ett träffade på armen och ett i hjässan. NN sjönk ner mot golvet med ena armen över kassabänken i NN:s grepp. NN gick samtidigt bakom kassan för att ta hand om pengarna. De övriga rånarna uppehöll sig framför eller invid kassan. En av dem rörde sig vid kassan med en stor skiftnyckel eller liknande väl synlig i ena handen. När NN kom till kassan riktade NN omedelbart pistolen även mot henne. Det förekom inte heller vid detta tillfälle något som tyder på att någon av rånarna stod under hot”, står det i domen.

“Efterhandskonstruktion”

”Rånarna agerade snabbt, bestämt och med viss rollfördelning samt använde hot och våld på ett sätt som svårligen kan förenas med att rånet var ett påtvingat företag. NN:s uppgifter om att de tre okända personerna följde med in i butiken och deltog i rånet för att bevaka att han genomförde det, framstår i sig som en efterhandskonstruktion som kan lämnas utan avseende. Det är utifrån filmen och butikspersonalens uppgifter istället tydligt att NN var ledande i och pådrivande vid rånet.”

TEXT & ARKIVFOTO

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

LOKAL ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS