Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Regeringen har beslutat om nytt elstöd till hushållen: ”Efterlängtad lindring”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

ELSTÖD

Idag, torsdag, har regeringen beslutat om ett nytt elstöd till hushållen. Elstödet baseras på förbrukningen under november och december 2022. ”Elstödet till hela landet är en efterlängtad lindring för många hushåll som drabbas hårt av höga elpriser”, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

Regeringen har i dag beslutat om en förordning om en andra omgång av elstöd för att stötta hushåll som drabbas av höga elpriser. Förordningen innebär att elstöd nu ska lämnas till elkonsumenter i hela landet. Stödet baseras på förbrukningen under november–december 2022. Bakgrunden till beslutet är att elpriserna var mycket höga i samtliga elprisområden i Sverige under dessa månader.

– Elstödet till hela landet är en efterlängtad lindring för många hushåll som drabbas hårt av höga elpriser. Genom dagens beslut är regeringens förberedande arbete för att möjliggöra utbetalningarna av elstöd till hushåll i hela landet genomfört, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

98 procent har fått elstöd

Regeringen är nöjda med Försäkringskassans arbete med utbetalningarna av det första elstödet till hushåll i elprisområde 3 och 4 vilket innebär mellersta och södra delarna av landet.

– Försäkringskassan har på ett mycket förtjänstfullt sätt betalat ut elstödet till hushållen i södra och mellersta Sverige. 98 procent av utbetalningarna är klara och har skett till mottagarnas bankkonto. Om du bor i norra Sverige och ännu inte har anmält ditt konto till Swedbanks kontoregister så uppmanar jag dig att göra det för att du snabbt och säkert ska få ditt elstöd insatt på kontot när utbetalningarna påbörjas under våren 2023, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje.

Utbetalningar under våren

I förordningen framgår bland annat vilka som har rätt till stödet och med vilket stödbelopp. Vidare framgår det vilka uppgifter som elnätsföretagen ska rapportera till Försäkringskassan för att stödet ska kunna betalas ut.

”Förordningen träder i kraft den 27 mars 2023 och planeringen är att Försäkringskassan ska påbörja utbetalningarna under våren 2023”, skriver Klimat- och näringslivsdepartementet i ett pressmeddelande.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS