Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Regeringen inför tillfällig allmän flaggdag för firandet av kung Carl XVI Gustafs 50 år på tronen

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Regeringen beslutade idag om förslag att den 15 september 2023 ska vara en tillfällig allmän flaggdag. Detta för att högtidlighålla 50-årsdagen av Konungens trontillträde.

Den 15 september i år har Konung Carl XVI Gustaf varit Sveriges statschef i 50 år. Han är därmed Sveriges genom tiderna längst regerande monark. Det är en händelse med koppling till landets konstitutionella historia som är betydelsefull för Sverige som nation.

– Konungens insatser för Sverige under dessa första 50 år vid tronen har varit mycket betydelsefulla för vårt land. Det vill regeringen uppmärksamma. Därför föreslår regeringen idag att den 15 september 2023 ska högtidlighållas som allmän flaggdag, säger statsminister Ulf Kristersson. 

500 år som självständig stat

I år, den 6 juni, är det även 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung vid ett riksmöte i Strängnäs, Kalmarunionen upplöstes och Sverige åter blev en självständig stat.

Regeringen föreslår därför att riksdagen ska godkänna att 50-årsdagen för Konungens trontillträde ska vara en tillfällig allmän flaggdag. Om riksdagen godkänner förslaget kommer regeringen att besluta om en ändring i förordningen (1982:279) om allmänna flaggdagar med den innebörden.

H.M. Konungen
Kung Carl XVI Gustaf firar 50 år på tronen. Foto: Thron Ullberg/Kungl. Hovstaterna

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS