Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Regeringen satsar på utveckling av landets ambulanssjukvård

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Regeringen stärker ambulanssjukvården med 85 miljoner kronor och ytterligare 46 miljoner kronor till Socialstyrelsen för inrättande av psykiatriambulanser. Regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna har kommit överens om satsningarna enligt ett pressmeddelande från regeringen.

För att skapa en mer jämlik och tillgänglig vård i hela landet förstärker regeringen ambulanssjukvården med 85 miljoner kronor inom ramen för överenskommelsen mellan staten och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) om god och nära vård 2021.

Socialstyrelsen får samtidigt i uppdrag att fördela 46 miljoner kronor till regionerna för att utveckla den prehospitala akutsjukvården för personer med psykisk ohälsa, till exempel genom inrättandet av så kallade psykiatriambulanser.

Utveckling av ambulanssjukvården

Ambulanssjukvården ska utvecklas och anpassas för att möta hela hälso- och sjukvårdens behov. Insatserna för att stärka ambulanssjukvården syftar till ökad jämlikhet i form av höjd kompetens, bättre effektivitet, kortare responstider och ökad samordning av sjuktransporter i hela landet.

Det är viktigt att patienter med psykisk ohälsa snabbt kan få vård och stöd, inte minst för att förhindra suicid. Socialstyrelsen får därför i uppdrag att fördela 46 miljoner kronor till regionerna för att utveckla den prehospitala akutsjukvården för personer med psykisk ohälsa.

Medlen kan till exempel gå till att utöka antalet psykiatriambulanser, kompetensutveckling av ambulanspersonalen, eller utvecklade arbetssätt genom digitala hjälpmedel och system.

SKR tilldelas även 1,5 miljoner kronor för att stödja regionernas arbete med att utveckla ambulanssjukvården, samt synliggöra och sprida goda exempel för utveckling av ambulanssjukvården.

Kartläggning ambulanssjukvården

Regeringen har vidare beslutat om ett uppdrag till Socialstyrelsen att kartlägga den prehospitala vården och att följa upp och utvärdera regeringens satsningar på ambulanssjukvården 2021–2023. Utifrån kartläggningen ska Socialstyrelsen lämna förslag på hur den prehospitala vården kan utvecklas och stärkas i samspel med utvecklingen mot en god och nära vård samt mot en högspecialiserad vård.

Socialstyrelsen får 3 miljoner kronor under 2021 för att genomföra uppdraget. Kartläggningen ska redovisas senast den 1 oktober 2022, och utvärderingen av regeringens satsningar ska slutredovisas till Socialdepartementet senast den 1 mars 2024.

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS