Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Regeringen vill att nyanlända ska kvalificera sig till den svenska välfärden

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SVERIGE

Regeringen har gett uppdrag till en kommitté att se över kvalificeringen till socialförsäkring och ekonomiskt bistånd och ta ställning till på vilket sätt personer som kommer till Sverige som nyanlända och icke-medborgare som redan bor i Sverige ska kvalificera sig.

”I dag är risken uppenbar att man får tillgång till så många välfärdsförmåner att många inte börjar arbeta över huvud taget”, säger statsminister Ulf Kristersson (M) i en intervju med SVT Nyheter på lördagen.

Regeringspartierna och Sverigedemokraterna är överens om att minska drivkrafterna för nyanlända och icke-medborgare som söker sig till Sverige. En del i arbetet är att se över hur dessa människor kan kvalificera sig för att ta del av välfärden. Det ska alltså inte räcka med att bosätta sig i Sverige.

”Jag tror att principen är väldigt viktig att slå fast: att kan man jobba så ska man jobba och försörja sig själv”, säger Ulf Kristersson (M) till SVT Nyheter.

Motverka utanförskap och långvarigt bidragsberoende

Kommittén ska föreslå en ny modell för kvalificering till social-försäkringsförmånerna och ekonomiskt bistånd. Meningen är dels att minska risken för att socialförsäkringsförmåner och ekonomiskt bistånd kan fungera som så kallade tilldragningsfaktorer för migranter, dels att stärka drivkrafterna för personer som kommer till Sverige att snabbt komma i arbete och egen försörjning och därigenom motverka utanförskap och långvarigt bidragsberoende.

”I dag är risken uppenbar att man får tillgång till så många välfärdsförmåner att många inte börjar arbeta över huvud taget”, säger statsminister Ulf Kristersson (M) till SVT Nyheter.

Ekonomiskt bistånd kan avskaffas

Kommittén ska också föreslå hur rätten till ekonomiskt bistånd enligt socialtjänstlagen kan avskaffas för nyanlända som får etableringsersättning eller, om det enligt EU-rätt eller andra bindande internationella åtaganden inte är möjligt, begränsas för samma grupp.

Kommittén ska bland annat

  • analysera och ta ställning till på vilket sätt personer som kommer till Sverige som nyanlända ska kvalificera sig till förmåner enligt social-försäkringsbalken, särskilt de bosättningsbaserade, samt till ekonomiskt bistånd,
  • analysera och ta ställning till på vilket sätt icke-medborgare som redan bor i Sverige genom övergångsbestämmelser, med en skälig tidsfrist att nå upp till kriterierna och med hänsyn till individens redan uppnådda etablering och möjlighet till integrering i Sverige, ska kvalificera sig till förmåner enligt socialförsäkringsbalken, särskilt de bosättningsbaserade, samt till ekonomiskt bistånd, 
  • föreslå en ny modell för successiv kvalificering till socialförsäkrings-förmånerna och för kvalificering till ekonomiskt bistånd som är förenlig med EU-rätten och andra bindande internationella åtaganden, 
  • analysera förutsättningarna för och lämna förslag på hur rätten till ekonomiskt bistånd enligt socialtjänstlagen kan avskaffas för nyanlända som får etableringsersättning eller, om det enligt EU-rätt eller andra bindande internationella åtaganden inte är möjligt, begränsas för samma grupp, och 
  • lämna nödvändiga författningsförslag.

Läsarfråga

Vad tycker du om regeringens förslag?
58 röster

Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

+1
7
+1
4
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
3

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS