Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Regeringens fem åtgärder för att stärka Sveriges motståndskraft och leda klimatomställningen

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Regeringen föreslår fem åtgärder för att skynda på den gröna omställningen. Ett av förslagen är att privatpersoner som köper en elbil fortsatt ska kunna få 70 000 kr i ekonomiskt stöd vid köp av en ren elbil. ”Vi ska göra mer för att klara klimatet,” säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll.

Regeringen föreslår i vårändringsbudgeten fem åtgärder för att påskynda den gröna omställningen. Med fler som reser miljövänligt, fler godstransporter på järnväg och mer energieffektiva hus kan Sverige minska sitt beroende av fossila bränslen och leda klimatomställningen.

– För att leda klimatomställningen och stärka Sverige behöver vi ställa om transportsektorn som står för en tredjedel av Sveriges utsläpp. Därför föreslår regeringen en förstärkt miljökompensation så att mer gods flyttas från väg till järnväg. Dessutom föreslår regeringen stöd till regionerna för att fler ska kunna resa klimatsmart i hela landet, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Klimatbonus till privatpersoner

Regeringen föreslår att ytterligare medel tillförs anslaget för klimatbonus. För att fortsatt bidra till omställningen av bilflottan, minska beroendet av fossila drivmedel och möta den kraftigt ökade försäljningen av klimatbonusbilar, främst rena elbilar, ökas anslaget för klimatbonusen med 3,9 miljarder kronor för 2022. Därmed kommer exempelvis en person som köper en ren elbil fram till 1 juli 2022 fortsatt kunna få 70 000 kronor i ekonomiskt stöd.

– Vi ska göra mer för att klara klimatet. Därför föreslår nu regeringen stärkta anslag till klimatbonusen för att snabba på omställningen av fordonsflottan. Vi presenterar också en satsning för ökad energieffektivisering i radhus, villor och andra småhus, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll.

Tomas Eneroth (S) på regeringskansliets pressträff
Infrastrukturminister Tomas Eneroth föreslår en förstärkt miljökompensation så att mer gods flyttas från väg till järnväg. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet (överst)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS