Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Regionen ansöker om dispens från reglerna för dygnsvila för ambulansstationerna i Ålem och Löttorp

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

”Region Kalmar län ansöker om dispens från reglerna för dygnsvila för ambulansstationerna i Ålem och Löttorp. Det beslutades vid ett extra regionstyrelsesammanträde på fredagskvällen”, skriver Region Kalmar län i ett pressmeddelande.

”Sedan den 1 oktober ska alla medarbetare i kommuner och regioner ha minst elva timmars sammanhängande dygnsvila under varje 24-timmarsperiod. Det betyder att varje arbetspass ska följas av dygnsvila”, skriver regionen.

”Nya scheman enligt de nya reglerna har införts men när det gäller ambulansverksamheten har regionen inte lyckats bemanna med befintlig personal. Detta märks främst på de två platser som nu omfattas av dispensansökan där ambulanser har fått ställas av mer frekvent vilket minskar ambulanstäckningen. Stationerna påverkas extra utifrån sina geografiska lägen och bemanning sker med hjälp av andra stationer i regionen.”

”När alla möjligheter att bemanna inom ramarna för de nya bestämmelserna är uttömda finns en möjlighet att ansöka om dispens och det gör nu Region Kalmar län för ambulanssjukvårdens stationer i Ålem och Löttorp”, skriver regionen.

”Kan arbeta på det traditionella sättet”

– Med en dispens kan vi arbeta på det traditionella sättet i väntan på en annan lösning eller att vi hinner rekrytera personal. Vi vill kunna öka ambulanstillgängligheten så snabbt som möjligt, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Kalmar län.

”Ansökan om dispens gäller med start snarast möjligt men som längst till och med 30 september 2024”, skriver regionen.

– Regionens ambition är att på sikt ha schemaläggning som uppfyller de nya kraven utan att behöva nyttja dispens, säger Johan Rosenqvist.

”Förhandlingsprocessen kring Ålem och Löttorp har pågått under en längre period. I ett senare skede kom även Virserum in i bilden, men för att komma vidare med dispensprocessen var det inte möjligt att få med Virserum i den här ansökan”, skriver regionen.

– Mitt uppdrag är att med de resurser vi har försäkra oss om att vi har en så god ambulansberedskap som möjligt, men den kommer att förändras över tid och plats. Vi ska arbeta som vi alltid har gjort men vi behöver göra det ännu mer skickligt för att uppnå full kapacitet.

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
6
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
3

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS