Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Regionstyrelsen har nu antagit en ny pandemiplan och en plan för höjd beredskap

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

”En ny pandemiplan och plan för höjd beredskap. Regionstyrelsen antog på tisdagen två viktiga planer”, skriver Region Kalmar län i ett pressmeddelande.

”Vid höjd beredskap och ytterst krig ska Region Kalmar län kunna genomföra verksamheten och utföra sitt uppdrag inom totalförsvaret. Nu har en plan för höjd beredskap klubbats igenom av regionstyrelsen. I planen ska det vara tydligt och känt vad som förväntas av respektive verksamhet inför, men även under höjd beredskap eller ytterst krig. Den ska fungera som ett strategiskt ramverk. Som ett komplement till planen ska Region Kalmar län ta fram den krigsorganisation som ska bedrivas under höjd beredskap. Den kommer till stor del vara säkerhetsskyddsklassificerad.”

”Med den senaste pandemin i färskt minne har nu regionstyrelsen sagt ja till en plan för större utbrott, epidemier och pandemier i Kalmar län. Enligt smittskyddslagen har regionerna ett övergripande ansvar för att vidta behövliga smittskyddsåtgärder och den regionala smittskyddsläkaren har det samlade ansvaret för smittskyddsarbetet inom länet. I ljuset av det har en ny plan arbetats fram. Planen är mer av generell karaktär och ska fungera som en grund vid ett större utbrott, epidemi eller en pandemi. Den ska också verka som ram för ledning, planering, samordning och organisation”, skriver regionen.

”Vi måste stå redo”

– Vi har ett pågående krig i Europa. För tio år sedan var detta nästintill otänkbart, men Rysslands anfallskrig har visat att vi måste stå redo och vara förberedda på det värsta tänkbara scenariot. Pandemin visade på styrkan i vår organisation och vår förmåga att ställa om. Den här planen stärker våra förutsättningar att genomföra vår samhällsviktiga verksamhet även vid höjd beredskap eller i värsta fall krig, säger Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande.

– Det är inte särskilt många år sedan ett krig i Europa nog var otänkbart för de allra flesta i vårt land. Nu står vi här och ser de hemska resultaten av Rysslands anfallskrig i Ukraina. Det har föranlett vår Nato-entré och innebär att även vi i Region Kalmar län behöver se till att vi står redo. Sedan skulle jag vilja se att vi som land arbetar mer med livsmedelsfrågorna för att bidra till att Sverige kan öka sin självförsörjningsgrad. Där spelar vi i Kalmar län en viktig roll, säger Karin Helmersson (C), regionstyrelsens vice ordförande.

– I samband med kriser eller under höjd beredskap är det viktigt att vi undviker omfattande förändringar i organisation, styrning och arbetssätt. Vi ska kunna sätta planeringen i verket så snabbt som möjligt och då behövs en tydlighet gentemot våra medarbetare. Planen blir även en trygghet då våra medarbetare får klarhet i vad de förväntas göra inför och under höjd beredskap, säger Lena Granath (V), regionråd med ansvar för personalfrågor.

Minskade sjuklönekostnader

”Region Kalmar läns direkta kostnad för sjuklön minskade under 2023 med 8,3 miljoner kronor till 55,3 miljoner. Det framgår av hälsobokslutet för 2023.

Sjukfrånvaron var under fjolåret 5,9 procent, jämfört med 6,5 procent 2022. Minskningen märks hos både kvinnor och män. Detsamma gäller kortidssjukfrånvaron. Sjuklönekostnaden för männen har minskat mest och motsvarar en minskning på 22,5 procent. Kvinnornas minskning motsvarar 10,7 procent.

2021 identifierades en underrapportering av anmälda tillbud inom Region Kalmar län. Under 2022 ökade antalet tillbud markant och 2023 fortsatte tillbuden upp med ytterligare 16 procent. Samtidigt som tillbuden ökar så minskar skadorna. Totalt anmäldes 738 händelser.”

Fler anmäler ärenden till patientnämnden

”Ärenden till patientnämnden i Region Kalmar län ökade med 8 procent förra året, visar verksamhetsberättelsen för 2023. Ökningen förklaras bland annat med att det nu är lättare att rapportera synpunkter och klagomål via 1177.se, men också genom att vården i större utsträckning hänvisar till patientnämnden. Totalt visar verksamhetsberättelsen 935 registrerade ärenden. De kategorier som har ökat mest är läkemedel, behandling, information samt intyg”, skriver regionen.

Motioner

”Två motioner avhandlades:

  • Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige avslår medborgarförslaget om gratis resor för färdtjänstberättigade till och från vårdinstans. Orsaken är att förslaget skulle innebära både ett intäktstapp och tillkommande kostnader för en volymökning inom färdtjänsten.
  • Den andra motionen handlar om att erbjuda personer över 70 år årlig kollektiv information om normalt åldrande. I svaret konstateras att vid 70 år skickas foldern ”Ta hand om din hälsa – tips och råd från Region Kalmar län till dig som är över 70 år” ut. Det finns även information om hälsa och det normala åldrandet på 1177.se. Det går också bra att kontakta sin hälsocentral för frågor.”

Så har tillgänglighetssiffrorna förändrats i regionen

”Tillgängligheten håller fortsatt en bra nivå i Region Kalmar län. Det framgår av den senaste redovisningen för regionstyrelsen.

Primärvården hade en tillgänglighet strax över genomsnittet för landet i januari. 90 procent av patienterna som vände sig till sin hälsocentral fick träffa medicinsk personal inom tre dagar. Motsvarande siffra för hela landet var 89 procent.

79 procent av patienterna i Kalmar län hade i januari en tid till operation/behandling vid länets sjukhus inom vårdgarantins 90 dagar i jämförelse med 60 procent för hela landet. Motsvarande siffra för första besök i regionen var 72 procent i jämförelse med 69 procent för hela landet.

På akuten på Västerviks sjukhus var 84 procent av patienterna i februari klara inom fyra timmar. I Oskarshamn var siffran 81 procent och i Kalmar 69 procent. Siffran för riket 55 procent.

Inom barn- och ungdomshälsan fick 98 procent en medicinsk bedömning inom tre dagar och i februari var siffran 97.

Det är fortfarande många av patienterna till barn- och ungdomspsykiatrin som får tid för första besök inom 30 dagar. I februari var siffran 90 procent. Det kan jämföras med snittet i riket som ligger på 43 procent.

När det gäller vuxenpsykiatrin fick 82 procent tid till första besök inom 90 dagar i december”, skriver regionen.

Foto: Region Kalmar län

+1
0
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS