Revy-SM arrangeras i Oskarshamn: ”Vi är inte bara glada utan vi är också stolta”

Revy-SM arrangeras i Oskarshamn: ”Vi är inte bara glada utan vi är också stolta”

2022-05-19 Av av Annicka Gunnarsson

OSKARSHAMN

På torsdagen hölls en digital pressträff där det avslöjades att Svensk Revyfestival med Revy-SM kommer att arrangeras i Oskarshamn den 2-5 augusti 2023. ”Vi är inte bara glada utan vi är också stolta över att ha fått till stånd det här evenemanget”, säger Jan Hardebrant i Oskarshamnsrevyn.

I projektgruppen för Revy-SM ingår Anders Österberg, Eva-Lott Harrysson, Krister Wallman och Jan Hardebrant från Oskarshamsrevyn tillsammans med Andreas Zetterberg som är förbundssekreterare i Lokalrevyer i Sverige, LIS, som i dagsläget har 120 revygrupper samt några hedersmedlemmar som Bosse Parnevik och Claes Eriksson.

”Vi är inte bara glada utan vi är också stolta över att ha fått till stånd det här evenemanget. Det kommer att samlas ungefär 350 revymänniskor i Oskarshamn under den är tidpunkten och man kommer alltså att bjuda på specialföreställningar där Sveriges bästa revynummer sätts upp men också tävlingar som kommer att ske i fem olika klasser”, säger Jan Hardebrant i Oskarshamnsrevyn.

”Vi är inte bara glada utan vi är också stolta över att ha fått till stånd det här evenemanget.”

Jan Hardebrant, Oskarshamnsrevyn

Fått god hjälp

Svenskt Revyfestival med Revy-SM har arrangerats i augusti varje år sedan 1981 förutom under pandemiåren och i år då förberedelser inte har hunnits med. År 2023 kommer alltså traditionen att tas upp igen i Oskarshamn där hundratals revymänniskor kommer att umgås, utbyta idéer, gå på seminarier och för att tävla i revy.

”Vi håller på och har hållit på under en längre tid att kika på om Oskarshamn som plats skulle klara av att hantera det här och vi har naturligtvis haft god hjälp från Johanna Asp på Attraktiva Oskarshamn men också haft god hjälp från kommunen för att planera ett evenemang i den här storleksordningen”, säger Jan Hardebrant och tillägger att det ska bli roligt att kunna välkomna folk hit och tar hand om dem.

Oskarshamnsrevyn står för inramningen

Lokalrevyer i Sverige har hand om den formella delen av Revy-SM som i korthet går ut på att revyerna skickar in filmat material i januari-februari 2023 och sedan tillsätts olika jurygrupper som utser bidrag till semifinalen som går av stapeln på torsdagen.

”Några direktkvalificerade nummer till finalen kommer också att utses men efter torsdagens semifinal så vet man vilka nummer som faktiskt tävlar i den stora finalen som avgörs på lördagen den 5 augusti med pompa och ståt. Oskarshamnsrevyn kommer att hålla i själva inramningen med start och final av den här fantastiska, färgsprakande finalen”, säger Andreas Zetterberg.

Publiktilldragande evenemang

Andreas Zetterberg ser fram emot att se Oskarshamnsrevyn i samband med Revy-SM.

”Det ska bli jättekul att se Oskarshamnsrevyn live med orkester och grejer. Det brukar vara ett väldigt häftigt och publiktilldragande evenemang och jag är fullständigt säker på att det kommer att vara så även i Oskarshamn. Oskarshamnsrevyn har alla förutsättningar och har gett ett gediget intryck på styrelsen för Lokalrevyer i Sverige så det var ett enkelt val att förlägga evenemanget i Oskarshamn 2023, säger Andreas Zetterberg.

”Det brukar vara ett väldigt häftigt och publiktilldragande evenemang och jag är fullständigt säker på att det kommer att vara så även i Oskarshamn.”

Andreas Zetterberg, Lokalrevyer i Sverige

Forum står som central arena

Vilken arena kommer ni att använda? Är det bara en eller kommer ni att vara på flera platser?

”Vi kommer i princip att belägga hela Forum. Allt ifrån stadsteatern till Atriumsalen till Nisse Falks sal men hela Forum kommer att involveras i hela detta. Det är ju också många hotell och boenden som kommer att involveras men arenan som sådant kommer att vara stadsteatern. Sen hoppas vi att vi ska lyckas genomföra lite publika visningar, kanske i stadsparken, kanske på Lilla torget eller på någon av de andra fasta scenerna som finns men det blir lite mer uppvisning”, säger Jan Hardebrant till Oskarshamns-Nytt.

Oskarshamnsrevyn på båten Nalle
Gänget i Oskarshamnsrevyn. Foto: Oskarshamnsrevyn

FAKTA / REVY-SM

Revy-SM är en årlig tävling som sedan 1981 arrangeras vid Svensk Revyfestival med Revy-SM, som anordnas av riksförbundet Lokalrevyer i Sverige (LIS) tillsammans med en lokal revyarrangör. Medlemsrevyer tävlar i fem klasser: sketch, sång och musik, monolog, dans och rytm, samt lokalt nummer.

Sedan 2013 delas tävlingen in i semifinaler och final, där c:a 5-7 nummer per klass tävlar i semifinalerna och 2-3 nummer per klass går vidare till finalföreställningen dit redan 2-4 nummer per klass blivit direktkvalificerade.

Utöver priserna i Revy-SM delas varje år dessutom följande utmärkelser ut: Povels penna – instiftad av Povel Ramel, till förtjänstfulla revyförfattare samt Parnevikstipendiet – instiftat av Bosse Parnevik, till begåvade revyartisters vidare utveckling.

Foto: Stina Elg, Lokalrevyer i Sverige – Vinnarna 2019

Dela gärna artikeln: