Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Robin Hanzl (M) tycker att det är dags att lyfta ambulanshelikopterfrågan i Region Kalmar län

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

DEBATTARTIKEL

Under en rad av år har moderater och kristdemokrater lagt flera budgetförslag till regionfullmäktige gällande ambulanshelikopter. Som väntat har inte dessa tilläggsyrkande tagits emot av S-C-V-majoriteten. Intresset för en ambulanshelikopter hos den rödgröna majoriteten verkar fortsatt vara iskallt.

Likt många debatter runt utvecklingen av sjukvården inom region Kalmar län har S, C och V upprepat mantrat; vi har den bästa sjukhusmaten, den bästa vården och god tillgänglighet.

Låt oss lyfta blicken något. Ambulanshelikopterns vara eller icke varande är ingen helig graal som löser alla problem ”på fältet”. Det är i samverkan mellan flygande och markbundna vårdteam som kraften står att finna. En kraft som skulle minska riskerna för patienten. Risker uppkomna på grund av de långa transportvägar som den drabbade emellertid har till kvalificerad sjukvård. Sträckor och tid som innebär att patienten försämras bortom den punkt där människa och teknik inte längre förmår återställa det som inte är bra.

”Oslagbar hastighet”

Helikoptern erbjuder oslagbar hastighet och förmåga att nå avlägsna och svårtillgängliga platser. Integration av dessa luftburna enheter tillsammans med bilburna vårdteam möjliggör en betydligt snabbare respons i akuta situationer. Vid ett samarbeta i realtid kan helikopterteam och markpersonal gemensamt utforma och genomföra insatser som når längre och snabbare, vilket kan vara avgörande för att säkra liv.

En nära integration mellan helikopter- och bilburna team säkerställer en sömlös överlämning av patienter från luft till mark till sjukhus. En välplanerad och effektiv överlämning är nyckeln till att säkerställa att den initiala akuta vården följs upp på ett adekvat sätt vid ankomst till sjukhuset. Integrationen möjliggör också en optimal delning av olika expertis.

”Kan vara avgörande”

Ambulanshelikopterteam är ofta utrustade med specialiserad medicinsk utrustning och erfaren personal. Dessutom har helikopterbaserna alltid läkare på plats, vilket gör att denna expertis även finns att tillgå på distans om en vägambulans behöver extra sakkunskap. Genom att integrera dessa resurser med bilburna team kan vi skapa en enhetlig front för att hantera olika medicinska scenarier. Den kollektiva expertisen och erfarenheten kan vara avgörande i situationer där snabb och korrekt diagnos är av yttersta vikt.

Avsaknaden av ambulanshelikoptrar inom länets akutsjukvård utgör en allvarlig brist som kräver omedelbar uppmärksamhet och handling. Att utreda införlivandet av dessa luftburna enheter i Kalmar län är inte bara en investering i akutsjukvård, utan också en investering i människoliv. Det är dags att lyfta denna angelägna fråga på den regionala agendan och arbeta tillsammans för att fylla den kritiska luckan och skapa en mer responsiv och livräddande akutsjukvård.

Robin Hanzl (M)

Foto och grafik: Moderaterna

Montage: Oskarshamns-Nytt

+1
6
+1
0
+1
0
+1
2
+1
1
+1
0
+1
1

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS