Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

S-topp gifte sig med Oskarshamnstjej

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Den svenska socialdemokratins grundare Mäster Palm gifte sig med Oskarshamnstjejen Johanna Hemmingsson.

August Palm, för de flesta mest känd som Mäster Palm, föddes i Fårabäck i Skåne 1849 och avled i Stockholm 1922. I Oskarshamn hedras han med Mäster Palms plats, som ligger på Mäster Palms väg, ett par stenkast från stadens centrum. För de röda lokalpolitikerna i Oskarshamn kändes det självklart att hedra August Palm med en speciell minnesplats – i och med att han var gift med Oskarshamnstjejen Johanna Hemmingsson.

Det ska ha varit i dåvarande tyska Hadersleben – nuvarande Haderslev i Danmark – som Mäster Palm träffade Johanna Hemmingsson för allra första gången, enligt Mäster Palms levnadstecknare Johan Lindgren, som har skrivit om detta. Johan Lindgrens ord om mötet återberättas i boken ”Arbetarrörelsen i Oskarshamn”, som skrevs av Karl-Erik Jonsson. Enligt Johan Lindgren sa Mäster Palm så här om Johanna Hemmingsson:

”I Haderslev träffade jag en flicka, svensk som jag. Hon fängslade mig helt och hållet – och jag har aldrig haft orsak att ångra det. Det var hon som stannade den vilda fågeln i flykten och kom att få ett förädlande inflytande på hela mitt liv. Vi voro helt motsatta naturer – jag livlig, delvis lättsinnig och uppbrusande – hon lugn, ofördärvad och överseende. Hon var litet religiöst anlagd, då jag gjorde hennes bekantskap – men det var ej den slags religion som jag lärt känna under mina läroår. Hennes bestod i hjärtats renhet och ödmjukhet. I allt utövade hon inflytande på mig – utom i religion. Jag hade redan min och det var socialismen – och den blev så småningom också hennes. Där var jag den starkaste.”

Oskarshamn fungerade ofta som en perfekt tillflyktsort för den socialistiske agitatorn och hans snabbt växande familj.

Mäster Palms svärfar – den ”kraftfulle och gemytlige” slaktaren Viktor Hemmingsson – fattade, enligt Johan Lindgren, ”omedelbart tycke för den temperamentsfulle mågen, som sjöng ut sitt hjärtas mening i för svärfarsgubben behagligt mustiga ordalag”.

Johanna Hemmingssons bror Erik Hemmingsson gillade också Mäster Palm, skrev Johan Lindgren. Mellan brandtalaren och svågern ska det ha uppstått ett väldigt slitstarkt kamratskapsförhållande.

I boken står det att Erik och Viktor Hemmingsson alltid var Mäster Palms trogna drabanter när han äntrade talarstolarna i Oskarshamn med omnejd.

”Det bör ha varit en märklig trio: Den lille livlige, halte och spinkige agitatorn flankerad av två trygga, resliga kämpagestalter. Med sådana livvakter gick han alltid säker – och glåporden fastnade i halsen på eventuella bråkmakare när Palm var ute på promenad med svärfar och svåger”, skrev Karl-Erik Jonsson, som fortsatte så här:

”Egentligen hade väl Palm ingenting att frukta för sin personliga säkerhet i Oskarshamn. Redan vid sitt första framträdande mötte han jublande bifall från tusentals åhörare – och sympatierna för hans person och åsikter blev alltmera grundmurade för varje gång han besökte staden.”

Det var under pingsthelgen 1883 som August Palm talade i Oskarshamn för allra första gången.

”En skakande upplevelse för borgerskapet i det något mer än kvartssekelgamla Oskarshamn. Själve Antikrist var kommen till bys. Mången punschpimplande virkespatron på Alphyddans balkong fick skrämselhicka”, skrev Karl-Erik Jonsson.

Så här ska Mäster Palm själv ha berättat om ”pingstupproret”:

”Till Oskarshamn kom jag lagom för att arrangera möten såväl pingstdagen som annandagen i den härliga stadsparken, intill sommarrestaurangen Alphyddan. Jag vet icke vad som farit i borgmästare och magistrat, som icke utfärdade förbud mot mötena där. Mötena blevo naturligtvis talrikt besökta och slogo så an på allmänheten att en förening bildades, i vilken över hundra personer inskrevo sig. Bland de inskrivna befunno sig även ett par poliskonstaplar, av vilka en vid namn Åstrand invaldes i styrelsen.”

Åstrand ska sedermera ha blivit avskedad och enligt Mäster Palm emigrerade han till USA.

thomasgren.png

Lokalhistorikern Thomas Gren berättar om Mäster Palm under invigningen av utställningen ”Fira demokratin” lördagen den 11 januari.

TEXT & FOTO

Peter A Rosén

redaktionen@oskarshamnsnytt.se

072 – 277 89 77

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS