Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Så många deltagare väntas komma till O-Ringen Smålandskusten sommaren 2024

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Mellan 15 000 och 20 000.

Så många deltagare räknar arrangörerna med i O-Ringen Smålandskusten, som hålls i och runt Oskarshamn (de tre sista etapperna), Rosenfors (de två första etapperna) och Långehäll/Blomstermåla (enbart mountainbikeorienteringen) mellan söndagen den 21 och lördagen den 27 juli 2024.

Tävlingen blev, som bekant, framflyttad från 2022 till 2024 på grund av pandemin.

O-Ringenstaden i Döderhultsdalen i Oskarshamn öppnar redan på torsdagen den 18 juli. Detta jättearrangemang, som kommer till Kalmar län för allra första gången, sträcker sig således över drygt en vecka.

“Många tror att det bara rör sig om fem dagar – och det hette ju femdagars förr i tiden”

ANDERS STRÖMBÄCK, ANKARSRUMS OK, PROJEKTLEDARE FÖR O-RINGEN SMÅLANDSKUSTEN

– Många tror att det bara rör sig om fem dagar – och det hette ju femdagars förr i tiden, säger Anders Strömbäck, Ankarsrums OK, som är projektledare för O-Ringen Smålandskusten.

Här, mittemot Hjortberget, kommer arenan/målgången för de två sista etapperna att ligga, berättar Anders Strömbäck, som är projektledare för O-Ringen Smålandskusten 2024. Foto: Peter A Rosén

Han och ett flertal personer från arrangörsstaben, både på lokal och nationell nivå, träffades för första gången under måndagen. Vår tidning följde med på en liten rundvandring.

På måndagen träffades personerna i arrangörsstaben, både på lokal och nationell nivå.

O-Ringentorget, med servicelokal, ska ligga vid bågskytteklubben Skogens IF:s klubbstuga.

Rödsle BK:s klubbstuga, som ligger ett stenkast därifrån, kommer också att användas.

“Kommunen har varit positivt inställd sedan första dagen”

ANDERS STRÖMBÄCK

– Förutsättningarna är goda här. Det ligger centralt i länet och det finns bra terrängpartier. Och Oskarshamns kommun är, och har varit, en väldigt viktig part i detta. Kommunen har varit positivt inställd sedan första dagen. ”Det löser sig”, säger de hela tiden. Det finns inga omöjliga hinder för dem. Placeringen av den nya ishallen är det enda orosmomentet.

“Bra struktur”

– Oskarshamn har också en bra struktur, med flera infarter (tre stycken), vilket gör att man kan fördela trafikströmningen på ett bra sätt, säger Anders Strömbäck, som för närvarande lägger merparten av sitt fokus på markägarkontakter och information till alla som direkt eller indirekt berörs av O-Ringen Smålandskusten.

– Nyligen träffade jag exempelvis Oskarshamns Ridklubb.

I nuläget jobbar Anders Strömbäck med arrangemanget på 20 procent av en heltid – i sommar går han upp till halvtid. Under den sista tiden fram till tävlingsstarten är det heltid som gäller.

Anders Strömbäck, som bor i Västervik sedan 30 år tillbaka, berättar att han är uppvuxen i Ankarsrum och han har orienterat sedan barnsben.

Han har varit med i O-Ringen vid ett flertal tillfällen. Han ser fram emot att få arbeta med den.

– Det är ett fantastiskt arrangemang och det är en chans som man bara får en gång i livet.

Hur många funktionärer kommer ni att ha?

– Cirka 1 500.

Hur många klubbar är med och arrangerar?

– 17. Merparten finns i Kalmar län (däribland Oskarshamnsföreningen SOK Viljan), sedan har vi några stycken utanför länet.

Det finns plats för 3 100 campingplatser i O-Ringenstaden i Döderhultsdalen – men det faktiska behovet ligger någonstans mellan 2 000 och 2 500 platser, omkring 10 000 campare totalt, plus lägenheter och hus som hyrs ut i och utanför Oskarshamn.

O-Ringen har arrangerats varje år sedan 1965 – med undantag för pandemiåren 2020 och 2021. Deltagarantalet har legat på en bit över 20 000 som bäst.

“Pandemin är den stora utmaningen”

ANDERS STRÖMBÄCK

Hur många det landar på om två år är i mångt och mycket kopplat till hur folk reagerar i kölvattnet av covid-19-pandemin, konstaterar Anders Strömbäck.

– Pandemin är den stora utmaningen, vad har hänt efter den? På O-Ringen i Uppsala i år får vi en indikation, säger han.

O-Ringen 2023 arrangeras i Åre.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS