Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Så många strömavbrott orsakades av avgrävningar – Statistik för hela Kalmar län

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÄNET

Under 2022 orsakades 1 620 strömavbrott i E.ONs elnät av grävarbeten. 163 elkablar grävdes av i Kalmar län. ”Vår uppföljning visar att i många fall hade entreprenören inte kontrollerat om det fanns kablar i marken”, säger Peter Hjalmar, chef för region Syd på E.ON.

Statistiken visar på en ökning från 2021, då 1 440 avgrävda elkablar registrerades. Enligt Peter Hjalmar beror många avgrävningar på att entreprenören förberett sig för dåligt.  

–  Analysen visar att i en stor del av fallen har man inte kontrollerat var kablarna ligger i marken, trots att den informationen finns kostnadsfritt på Internet. Kablar som skadas i samband med grävarbeten orsakar akuta strömavbrott hos våra kunder och förbrukar resurser som skulle kunna användas bättre. Det allvarligaste är att en avgrävning av en strömförande elkabel innebär en rejäl säkerhetsrisk, som är förenad med direkt livsfara, både för den som gräver och de som är i närheten, säger Peter Hjalmar.  

Kostnader som drabbar kunderna

E.ON hoppas kunna minska antalet avgrävda ledningar genom att göra en så kallad orosanmälan till Arbetsmiljöverket vid de tillfällen en kabel grävs av utan att en så kallad ledningsvisning gjorts. Förhoppningen är att oaktsamma entreprenörer blir skyldiga att åtgärda bristerna i maskinisternas arbetsmiljö.   

– Det här är dessutom kostnader som i slutänden kostar kunderna pengar, till exempel kommunala verksamheter och det lokala näringslivet – i en redan mycket ansträngd situation med jättehöga elpriser, säger Peter Hjalmar.  

Peter Hjalmar
”Det handlar om kostnader som i slutänden kostar kunderna pengar, till exempel kommunala verksamheter och det lokala näringslivet – i en redan mycket ansträngd situation med höga elpriser”, säger Peter Hjalmar, E.ON. Foto: Christian Andersson, Apelöga

FAKTA / E.ON

Mellan 2020 och 2023 investerar E.ON 16 miljarder kronor i elnäten, vilket ska öka samhällets motståndskraft och samtidigt säkra elnätet för en framtid där beroendet av fossil energi minskar medan elanvändningen blir alltmer omfattande. 

STATISTIK / ELAVBROTT PER KOMMUN

Elavbrott på grund av avgrävd kabel 2022 per kommun, fjolåret inom parentes:  

 1. Kalmar 35 (35) 
 2. Borgholm 26 (14) 
 3. Mörbylånga 18 (12) 
 4. Hultsfred 17 (13) 
 5. Torsås 15 (7)
 6. Vimmerby 12 (8) 
 7. Västervik 12 (18) 
 8. Högsby 9 (6) 
 9. Nybro 6 (9) 
 10. Mönsterås 6 (7) 
 11. Oskarshamn 5 (5) 
 12. Emmaboda 2 (4) 

Foto: Christian Andersson, Apelöga

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS