Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Så reagerar Anita Hultgren (S) i socialnämnden på insändarna om omsorgen i Oskarshamns kommun

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

INSÄNDARE

Jag har tagit del av insändare och berättelser som har inkommit till Oskarshamns-Nytt från medarbetare inom Oskarshamns kommuns omsorg. Jag blir ledsen och arg över att ta del av berättelserna. Det ska inte vara så här att arbeta inom vård och omsorg! 

Efter över 25 år som undersköterska i Oskarshamns kommun vet jag att det finns saker som brister och som behöver bli bättre.

”Jag har varit på arbetsplatser där det fungerar mycket bra och på arbetsplatser där det fungerar sämre”

ANITA HULTGREN (S), FÖRSTE VICE ORDFÖRANDE I SOCIALNÄMNDEN I OSKARSHAMNS KOMMUN

Jag har varit på arbetsplatser där det fungerar mycket bra och på arbetsplatser där det fungerar sämre.

Arbetsplatser där det fungerar bra kännetecknas av medarbetare som har stor delaktighet och vars kompetenser tas tillvara på. Där det inte fungerar brister kommunikationen med chefen och allt för mycket detaljstyrning råder. 

Jag blev i december invald i socialnämnden och tog då med mig mina erfarenheter från arbetet som undersköterska till nämnden.

Hade upplevt saker

Jag hade själv upplevt saker och fick också information från gamla kollegor inom äldreomsorgen om olika saker som inte stod rätt till.

En sådan sak var att det från förvaltningens sida drevs att arbetstiden på natten skulle förändras till att bli högst 9 timmar. Detta var och är något det har funnits mycket kritik mot. Jag lyfte frågan på interna möten och i februari beslutade personalutskottet att förändringen inte skulle genomföras och att kommunen skulle skjuta till 1,9 miljoner kronor, som det kostade, för att inte genomföra förändringen.

”Jag är stolt över att vara undersköterska och vet att det är tufft att känna att man inte ges förutsättningar för att ge den omsorg man brinner för att ge våra äldre”

Jag är stolt över att vara undersköterska och vet att det är tufft att känna att man inte ges förutsättningar för att ge den omsorg man brinner för att ge våra äldre. Jag vill ändra på det. Jag vill att fler ska kunna sluta sitt arbetspass och känna att idag hann jag ge ”Greta” och ”Bertil” den omsorg de behöver och vill ha. Idag är det allt för många som slutar sina arbetspass med känslan av att inte ha räckt till.

Får gärna höra av dig

Jag kommer under veckorna 29–31 att ha jour för socialnämnden och då agera ordförande. Det innebär att jag arbetar dessa veckor i sommar. Du som arbetar inom omsorgerna i Oskarshamns kommun får under denna tid gärna höra av dig om ni vill ha ett besök. Jag kommer gärna ut för att lyssna på era tankar och förslag. Det jag får till mig från er lyfter jag och agerar på!

”I våras fick jag till mig att ett antal enheter inom omsorgen kände att man kunde utsättas för repressalier av sin närmaste chef om man lyfte problem, och att jargongen ”passar det inte kan du söka ett annat jobb” gällde. Jag vill här vara tydlig – det ska inte finnas en tystnadskultur i våra verksamheter!”

I våras fick jag till mig att ett antal enheter inom omsorgen kände att man kunde utsättas för repressalier av sin närmaste chef om man lyfte problem, och att jargongen ”passar det inte kan du söka ett annat jobb” gällde. Jag vill här vara tydlig – det ska inte finnas en tystnadskultur i våra verksamheter!

Och vi har inte råd att ha en jargong om att människor som har tankar, synpunkter och förslag ska söka sig någon annanstans.

Meningsfullt och bra arbete

Efter ett krav från mig så samlades socialnämndens arbetsutskott tillsammans med förvaltningschefen och verksamhetscheferna för ett dialogmöte. Under detta dialogmöte lyfte jag mina intryck och de synpunkter jag fått till mig och att vi inte kan ha det så. Alla verksamhetschefer fick vid det mötet i uppdrag att prata med enhetscheferna om att denna jargong inte är acceptabel och något vi står bakom. Jag har en stark förväntan på alla chefer att bjuda in sina medarbetare till arbetsplatsträffar med högt i tak, där frågor om hur arbetet på enheten kan förbättras kan lyftas.

Vi måste ta vara på alla kompetenta medarbetare som gör ett oerhört meningsfullt och bra arbete ute i alla våra verksamheter. Tack vare dem har vi många nöjda brukare och närstående.

Anita Hultgren (S), undersköterska och förste vice ordförande i socialnämnden i Oskarshamns kommun

Arkivfoto: Peter A Rosén (på bilden sitter Anita Hultgren bredvid Rolf Lindström (M), som är ordförande i socialnämnden)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS