Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Så ser Oskarshamns kommunalråd på språkbristerna inom äldreomsorgen

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

På måndagen berättade vi att personal inom äldreomsorgen i Oskarshamns kommun slår larm om utbredd språkförbistring.

Många timvikarier talar så dålig svenska att de inte klarar av att utföra sina arbetsuppgifter på ett tillfredsställande sätt. Det rör sig om svåra språkbrister. Situationen är densamma på ett flertal arbetsplatser inom äldreomsorgen i kommunen, sa en omsorgsanställd person till vår tidning (läs den artikeln här).

Hur ser kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S) på problematiken? Vi ställer frågan på tisdagen.

– Alla partier är överens om att språket är en nyckelfråga, oavsett vilket arbete det gäller. Du måste behärska det svenska språket om du ska ha ett serviceyrke där du jobbar med människor. Det var också därför vi avsatte pengar i vår tilläggsbudget för att komma i gång med en språkutbildning. På grund av pandemin och andra saker har utbildningen blivit framskjuten i tiden – men den ska i gång. Det råder ingen tvekan om det, svarar han.

Andreas Erlandsson (S), kommunalråd i Oskarshamns kommun. Arkivfoto: Peter A Rosén

Andreas Erlandsson betonar också att kommunen inte har många personer att välja mellan på vikariefronten.

– Det är de här personerna som gäller – eller inga personer över huvud taget.

– Jag är fullt medveten om att detta skapar problem i verksamheten. Men vi försöker lösa det på alla möjliga vis. Och ett av förslagen är att vi utbildar våra medarbetare, för att man ska klara av kommunikationen. Man måste kunna kommunicera med våra äldre och alla våra medborgare.

”Menar SD att vi inte ska anställa människor med ett annat födelseland än Sverige i den kommunala verksamheten?”

ANDREAS ERLANDSSON (S), KOMMUNSTYRELSENS ORDFÖRANDE I OSKARSHAMNS KOMMUN

SD anser att ni ägnar er åt någon form av integrationsprojekt när ni låter folk utan tillräckliga språkkunskaper arbeta inom äldreomsorgen. Hur ser du på det?

– Menar SD att vi inte ska anställa människor med ett annat födelseland än Sverige i den kommunala verksamheten? Bästa sättet att lära sig språket är att träffa svenskar och umgås med dem. Forskning har visat att både teori och praktik är viktigt för dem som vill lära sig ett språk.

– Därför har vi också ett stort antal extratjänster ute i verksamheterna, som går genom arbetsmarknadsenheten. Personerna i fråga vistas bland svenskar och lär sig språket den vägen.

”Vi har en väldigt stark arbetsmarknad i Oskarshamn, som gör det svårt att rekrytera vikarier”

ANDREAS ERLANDSSON

Personen inom äldreomsorgen, som ON pratade med, berättade att man inte har sett röken av svenska timvikarier på ett bra tag. Man måste kanske lönesatsa rejält för att få fler svenskar att välja det här yrket?

– Ja, absolut. Det är en jätteviktig fråga. Men det här speglar också vår arbetsmarknad – vi har en väldigt stark arbetsmarknad i Oskarshamn, som gör det svårt att rekrytera vikarier. Det långsiktiga arbetet handlar nog om att försöka hitta en annan modell, där vi jobbar med en viss övertalighet inom en omsorgsenhet, så att man kan täcka vakanserna inom schemasystemet, om det blir korttidsjukfrånvaro och annat, säger Andreas Erlandsson.

Men något språkkrav vill ni inte ha?

– Nej, men du måste behärska språket för att kunna göra ett säkert jobb. Ett språkkrav löser inte problemet – det finns inte en uppsjö med personer att välja mellan. Det är det vi och hela Sverige står inför.

– Däremot måste vi se till att ge dem möjligheten att lära sig språket. Där jobbar vi med olika projekt. Vi har exempelvis en stor utbildning på folkhögskolan, och andra insatser, som gör att människor kommer ut och blir anställningsbara, säger Andreas Erlandsson.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS