Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Så skyddar du dig från coronasmittan

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

KALMAR LÄN

Hur skyddar man sig från smitta?

Region Kalmar län har listat ett antal goda råd i utskicket som landade hos alla invånare i länet lagom till påskhelgen.

Regionen betonar att det finns flera saker som vi kan göra för att undvika att få smittsamma sjukdomar, som covid-19, exempelvis:

”Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och varmt vatten i minst 20 sekunder. Tvätta alltid händerna när du kommer hem, när du kommer till ditt arbete efter att ha varit ute, före måltid, vid mathantering och efter toalettbesök.”

”Om tvål och vatten inte finns tillgängligt, kan man använda handsprit med minst 60 procent alkohol. Försök undvika att röra vid ansiktet eller ögonen. Håll avstånd till andra och undvik att hälsa genom att ta i hand”, skriver regionen, som även uppmanar oss att undvika att resa.

”Är resan verkligen nödvändig? Alla behöver hjälpa till med att dämpa smittspridningstakten av covid-19. Den som är sjuk ska inte resa alls. Utrikesdepartementet avråder från icke nödvändiga resor till alla länder med anledning av den omfattande spridningen.”

Regionen ger följande råd till dem som är över 70 år:

”Just nu rekommenderas du som är över 70 år att begränsa dina nära kontakter med andra människor. Undvik till exempel kollektivtrafiken, affärer och apotek. Har du någon som kan hjälpa dig med ärenden – fråga dem, eller om du har möjlighet att beställa över internet. Du kan kontakta kommunen som kan hjälpa dig att komma i kontakt med en frivilligorganisation där du bor, till exempel Röda Korset eller kommunens frivilliga resursgrupp”, skriver regionen.

”I övrigt är det bra att försöka leva så hälsosamt som möjligt för att minska risken att bli sjuk. Du kan exempelvis röra på dig utomhus i den mån det är möjligt och försöka äta hälsosamt.”

”Du som är äldre eller har en hjärtsjukdom, lungsjukdom eller kraftigt nedsatt immunförsvar bör försöka följa råden extra noga. Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten. Undvik att träffa personer som är sjuka, även om de bara har lindriga symtom. Tar du mediciner är det viktigt att fortsätta ta dem enligt läkarens ordination”, skriver regionen.

”Alla som har symtom som snuva, hosta eller feber och som kan bero på covid-19 ska stanna hemma. Det här kan du göra själv:

Vila och ta det lugnt. Du måste inte ligga ned, ofta är det bra att vara uppe och röra på sig. Däremot ska du inte idrotta eller motionera om du har en infektion i kroppen.

Drick vatten. Dryck lindrar vätskebrist och kompenserar för vätskebrist om du har feber.

Receptfria febernedsättande läkemedel. Använd febernedsättande vid behov. Fråga apoteket om vad som är bäst för dig.

Halstabletter och varm dryck. Halstabletter minskar inte svullnaden i halsen, men kan liksom varm dryck kännas lenande. Glass och yoghurt kan också kännas bra.

Sov med höjd huvudända. Höj sängen eller ta en extra kudde om du har hosta och nästäppa som gör det svårt att sova. Slemhinnorna blir mindre svullna och lungorna fungerar bättre.

Näsdroppar eller nässprej och koksaltlösning. Bra om du är mycket täppt i näsan. Prova avsvällande nässprej om koksaltlösning inte hjälper. Gör egen koksaltlösning med en deciliter vatten plus ett kryddmått salt. Nässköljare eller plastspruta finns på apotek.”

När och var ska jag söka vård?

”De allra flesta som blir sjuka med influensa- och förkylningssymtom (misstänkt covid-19) behöver inte söka vård eftersom besvären är milda och brukar gå över av sig själva. Kontakta däremot sjukvårdsrådgivningen via 1177 om du har ett eller flera av följande besvär:

Du blir plötsligt mycket sämre.

Du får andningsbesvär även när du vilar.

Om du behöver söka vård är det viktigt att ringa först och inte åka direkt till en mottagning. Det är viktigt för att undvika att smitta andra om du har covid-19. Det finns särskilda rutiner för hur du i så fall tas om hand av vården. Ring 1177 Vårdguiden på telefon om du behöver sjukvårdsrådgivning, Då kan du få hjälp att bedöma symtomen eller hjälp med var du kan söka vård.

Ring inte 1177 om du har allmänna frågor eftersom det då finns risk att de som verkligen behöver nå sjukvårdsrådgivningen inte kommer fram. Testa dina symtom på 1177.se – självskattningstest för coronavirus.

Blir du allvarligt sjuk – ring 112 för ambulans.

Om du behöver komma i kontakt med vården, kan du gå in på www.1177.se eller ringa 1177 om du inte längre klarar dig hemma med egenvård. 112 ringer du vid akut allvarlig sjukdom.

Om du har allmänna frågor om covid-19, kan du gå in på www.krisinformation.se (här finns teckentolkad information och råd om hur du pratar med barn om coronaviruset). Du kan också gå in på www.folkhalsomyndigheten.se (alltid uppdaterad information, bra frågor och svar). Ring 113 13 (Sveriges nationella informationsnummer för covid-19).

Information motsvarande innehållet i regionens folder finns översatt till andra språk på Folkhälsomyndighetens webbplats.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

GRAFIK: REGION KALMAR LÄN
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS