Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Så svarar Oskarshamns sjukhuschef Christer Svensson på ON:s frågor om lasarettets framtid

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Det är de styrande politikerna som tar beslut om eventuella neddragningar på Oskarshamns sjukhus, betonar sjukhuschefen Christer Svensson i en intervju med ON på fredagen.

– Det ligger inte på mig, understryker han.

– Men jag ser hela hälso- och sjukvården i Region Kalmar län som ett enda paket.

”Man kan inte bara dra med en osthyvel – det har aldrig fungerat någon annanstans och det kommer inte att fungera i Region Kalmar län heller”

Christer Svensson, sjukhuschef i Oskarshamn

Alla måste bidra i dessa spartider påpekade de ansvariga politikerna i regionen i ett uttalande som skickades till vår tidning i dag (läs det här).

– Ja, men jag tror inte att man ska se det på det sättet – jag har ändå varit med inom sjukvården sedan 1988. Och jag har varit med i andra regioner. Man kan inte bara dra med en osthyvel – det har aldrig fungerat någon annanstans och det kommer inte att fungera i Region Kalmar län heller. Man måste se på uppdraget. För mig är det väldigt enkelt – vi ska titta på behovet i regionen och till viss del på behovet i hela sydöstra sjukvårdsregionen. Vi ska ha ett utbud som täcker behovet. Det är det skattebetalarna vill ha. Och det här handlar inte specifikt om Oskarshamns sjukhus, säger Christer Svensson.

– Ekonomistyrning har aldrig fungerat och det kommer inte att fungera nu heller. Vi jobbar utefter verksamheten – och vi som chefer har en budget att följa. Den måste vi jobba med – och jag jobbar för sjukhusets och regionens bästa, tillägger han.

Christer Svensson, sjukhuschef i Oskarshamn
Christer Svensson, sjukhuschef i Oskarshamn. Foto: Peter A Rosén

Men du kommer att kämpa för att Oskarshamns sjukhus ska vara ett akutsjukhus även i fortsättningen?

– När det gäller Region Kalmar län, så ska vi klara det akuta uppdraget. Men hur det ska utformas i regionen, ja, det kan jag inte svara på i dag.

– Det är stor skillnad mellan dagens akutsjukvård och akutsjukvården som vi hade för ett par decennier sedan. Man måste ha kompetens på alla ställen där man har akutsjukvård. Man kan vara helt lugn – inom Region Kalmar län kommer det inte att vara några problem när det gäller det akuta uppdraget. Det är inte där vi har utmaningarna inom svensk sjukvård.

– Utmaningarna finns inom konceptet som kallas för nära vård. Det är den biten som vi ska titta på. Jag är rätt trött på att det pratas om det akuta hela tiden.

Men Oskarshamns sjukhus är väldigt viktigt för dem som bor i det så kallade mellanlänet – och då pratar vi om invånarna i kommunerna Oskarshamn, Mönsterås och Högsby. Jag tänker på tillgängligheten. Det är viktigt att Oskarshamns sjukhus är kvar. Det är cirka sju mil till sjukhusen i Västervik och Kalmar…

– Ja, absolut – jag tycker också att det är jätteviktigt att Oskarshamns sjukhus får vara kvar. Men när det gäller den akuta sjukvården kommer vi definitivt inte att ha några problem inom Region Kalmar län.

– Den stora utmaningen är att kunna ta hand om patienterna som är kroniskt sjuka. Vi blir äldre – och det är jätteroligt. Sjukvården har blivit bättre och vi lever på ett bättre sätt, vilket gör att medellivslängden klättrar uppåt. Det är väldigt bra. Men i takt med att vi blir äldre, så ökar också de kroniska sjukdomarna. Och vi måste kunna behandla dessa patienter. Det är där vi måste styra om.

Ska Oskarshamn bli ett sjukhus för äldre?

– Det är det väl redan i dag. På medicinkliniken finns det inte många unga patienter. Men jag tror inte att man ska titta på åldern – man ska titta på sjukdomarna i stället.

Vilken typ av sjukhus ska Oskarshamn vara framöver?

– Jag ser Region Kalmar län som ett helt vårdlandskap. Vi ska ha den typ av sjukvård som matchar behovet. Vilket behov har vi i regionen? Det är den väsentliga frågan.

Kan du säga något konkret om vilket sjukhus Oskarshamn ska vara?

– Nej, det jobbar vi med. Och det är något som man jobbar med i hela Sverige. Det är det som är så roligt och intressant. Jag tycker att det är jätteroligt. Jag tog det här jobbet för tre år sedan för att sjukvården befinner sig i en stor utvecklingsfas. Vi har haft samma sjukvårdsstruktur sedan 1862, då landstingen grundades. Vi har kvar samma struktur, men patientbilden är en helt annan.

– Kalmar är en välordnad och bra region, jämfört med många andra, vilket innebär att vi har bra förutsättningar för att kunna jobba vidare med den här utvecklingsprocessen. När det gäller antalet vårdplatser, så är vi den enda regionen i Sverige som inte har för få, enligt en färsk utredning.

Det finns de som befarar att det hela ska sluta med att Oskarshamns sjukhus förvandlas till en nattöppen hälsocentral. Hur ser du på den oron? Sjukhuset har avlövats i omgångar under drygt 40 år. Det började med att BB försvann (där för övrigt undertecknad föddes 1976).

– Du säger avlövades. Och det är inte så konstigt, med tanke på att vi har haft en gammal sjukvårdsstruktur under väldigt många år. Ska man ha kvar den gamla strukturen, ja, då kommer det att bli avlövat. Varför slutade man med förlossningarna på Oskarshamns sjukhus för drygt 40 år sedan? Jo, för att förlossningar kräver att man har akutkirurgi och ett sjukhus som klarar av för tidiga födslar. Alla förlossningar går inte bra. På 80-talet upptäckte man, och man upptäcker det även i dag, att man inte kan täcka upp med rätt kompetens överallt. På vissa ställen har man helt enkelt inte gjort sin hemläxa.

– Jag tycker inte att vi ska använda ordet avlöva när det gäller Oskarshamns sjukhus. Vi ska satsa på rätt saker, utefter behovet. Där finns framtiden för sjukhuset i Oskarshamn.

Det känns som att Oskarshamns sjukhus måste sticka ut inom vissa områden för att kunna överleva. Jag tänker exempelvis på ortopedin, som man är väldigt skicklig på i Oskarshamn…

– Ja, ortopedi är brett. Men, ja, när det gäller knän och höfter, så genomför vi väldigt många planerade operationer i Oskarshamn. Där har vi fler operationer än vad Kalmar och Västervik har tillsammans, när det gäller just den typen av ortopedi. Där är vi extremt duktiga i Oskarshamn.

För många medborgare är tillgängligheten i sig viktig. Att man exempelvis ska kunna åka till akutmottagningen i Oskarshamn på natten…

– På natten tar man hand om akuta tillstånd, med fara för livet – och då måste man ha rätt kompetens. Vi har inte alla specialiteter hos oss.

Ska det vara öppet på akuten i Oskarshamn på nätterna?

– Är det behovet? Det är den viktiga frågan. Jag säger inte att det ska vara öppet eller stängt. Men har man ett sådant behov att man måste ta kontakt med sjukvården på natten, ja, då är det livshotande. Då får man åka ambulans till en sjukvårdsinrättning. Men har man haft ont i örat i tre dagar, exempelvis, så har man inget behov av att åka in till akuten på natten. Då kan man åka in på dagen i stället, säger Christer Svensson.

Det känns tryggt för många att veta att man kan åka till akuten i Oskarshamn på natten. Man kan få ett lugnande besked i bästa fall…

– Behöver man bara ett råd, så kan man ringa 1177.

Men ponera att jag får ett problem som oroar mig på natten – och att jag vill åka ner till akuten i Oskarshamn för att få en bedömning. Då är väl det en trygghet om akuten finns här och inte sju mil bort, i Kalmar eller Västervik. Jag har åkt ner vid ett par tillfällen och fått väldigt bra hjälp på akuten i Oskarshamn. Och det slutade med lugnande besked som inte ledde till fler vårdbesök…

– Ja, och det är en medicinsk läkare vi har där. Men kommer du in med smärtor i övre buken, så är frågan om det rör sig om buk- eller bröstsmärtor? Är det något kirurgiskt eller något annat? Vi har medicinläkare där och de är inte specialister på de andra bitarna. Och då kan man inte få den hjälpen på Oskarshamns sjukhus. Det har man inte kunnat få på många år. Är det livshotande så åker man till Kalmar eller Västervik.

– Är det något som går att planera, så åker man inte in till sjukhuset på natten, säger Christer Svensson.

Christer Svensson, sjukhuschef i Oskarshamn
Christer Svensson. Foto: Peter A Rosén
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS