Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

ANNONS

Aktuellt

SD-förslag: Så kan barn och unga som utsätts för våld och övergrepp upptäckas tidigt

Lokal annons inför EU-valet

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

OSKARSHAMNS KOMMUN

Sverigedemokraterna i Oskarshamns kommun vill att samtliga anställda och vikarier på kommunens förskolor och skolor ska genomgå utbildningar för att tidigt upptäcka, bemöta och hjälpa barn och unga som är utsatta för våld och övergrepp.

Partiet vill även att kommunen ska undersöka vilka olika utbildningar det finns inom området ”att upptäcka, bemöta och hjälpa barn och unga som är utsatta för våld och övergrepp”, samt hur dessa utbildningar ska kunna genomföras och implementeras i rutiner och riktlinjer.

SD lyfter fram förslaget i en fullmäktigemotion, som har skrivits under av gruppledaren och oppositionsrådet Leif Axelsson.

“Har ökat”

”Enligt senaste tillgängliga information från lokala brottsförebyggande rådet (BRÅ) har antalet orosanmälningar ökat i Oskarshamn, vilket tyder på ett växande behov av att stärka de professionella verktygen och kompetensen inom förskoleverksamheten och därefter skolverksamheten. I ljuset av att antalet orosanmälningar har ökat är det av yttersta vikt att kommunen agerar proaktivt för att säkerställa trygghet och välmående för de allra yngsta kommuninvånarna”, står det i motionen.

”Förskolan är en central del av barnens liv och har en avgöranderoll i att skapa en trygg och stimulerande miljö. Personalen inom förskolan har en unik möjlighet att upptäcka och agera vid eventuella tecken på våld eller övergrepp. Genom att ge personalen rätt verktyg och kunskaper kan vi öka möjligheterna att tidigt identifiera och ingripa vid misstanke om våld eller andra övergrepp.”

”Det finns redan kommuner som har börjat med satsningar kring utsatta barn som kommunens förskolor jobbar med. Meningen är att pedagogerna ska bli ännu bättre på att uppmärksamma och stödja denna grupp av barn. Det finns även vissa utbildningar som är webbaserade och gratis, vilket gör att pedagogerna kan genomföra vissa av utbildningarna kostnadsfritt, med undantag för personalkostnaden.”

“Extra viktigt”

”En aktör som erbjuder dessa utbildningar är Linköpings universitet genom programmet ”Barnafrid”. Denna utbildning fördjupar sig i hur vi upptäcker våld och tidiga tecken för våld, psykiskt och fysiskt våld, hedersrelaterat våld, förtryck samt lagstiftning. Utbildningen går även in på hur vi kan hjälpa och agera vid misstanke om våld eller andra övergrepp i familjen.”

”Sverigedemokraterna är övertygade om att det finns en baskunskap i området hos kommunens anställda och pedagoger, men anser att just området att ”upptäcka våld” genom tecken hos barn är extra viktigt för att kunna agera proaktivt.”

“Det är vår plikt”

”Genom att investera i utbildning för förskolepersonalen, stärker kommunen sitt engagemang för barnens rättigheter och välfärd. Det är vår plikt att säkerställa att varje barn och ungdom har rätt till en trygg och hälsosam uppväxtmiljö. Beslutet att införa dessa utbildningar för förskolepersonalen är en investering i framtiden och ett tydligt ställningstagande för att bekämpa våld och övergrepp mot barn. Det är en investering som kommer att gynna både individer och samhället som helhet genom att skapa en säkrare och mer stöttande miljö för våra barn att växa upp i”, står det i motionen.

Genrebild: Freepik

+1
27
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
1

LOKAL ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS