Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Seger i sikte för Lisa från Kristdala: “Fick upp ögonen ännu mer för att tävla”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

PARIS/GÖTEBORG/KRISTDALA

I veckan avgjordes Europamästerskapen i desserttillverkning, Cup de monde de la patisserie, i Paris. Svenska laget kom tvåa och Lisa Dagnäs från Kristdala är en i laget. “Men det är ju klart att man vill vinna”, säger hon i en intervju med ON.

Redan som liten bakade Lisa Dagnäs från Kristdala mycket men det var när hon hade hemkunskap på Rödsleskolan som hennes naturtalang lyste igenom. Lärarna blev fascinerade över hennes kunskap och sa uttryckligen att hon borde bli konditor.

– Jag blev inspirerad till att söka gymnasieutbildningen med inriktning bageri och konditori av Dessertmästarna och Hela Sverige bakar som gick på tv, säger hon.

Fick upp ögonen för att tävla

Under skoltiden praktiserade hon hos Anders Oskarsson på Nilssons konditori i Oskarshamn. Här lärde hon sig grunderna och fick en bra insyn i branschen. Dessutom praktiserade hon under tre veckor i Holland och fick uppleva en annan bakelsekultur. Efter det följde yrkesutbildning i Kristianstad och genom skolan fick hon möjligheten att stå bakom Disa Molin som det året blev årets konditor 2018.

– Det gjorde att jag fick upp ögonen ännu mer för att tävla, säger Lisa Dagnäs.

Vill vinna

Trots hennes unga 23 år har hon redan hunnit tävla i flera nationella tävlingar och i veckan var hon på plats i Paris för att tillsammans med laget kamma hem EM-segern i Cup de monde de la patisserie. Det blev en andra plats och Lisa Dagnäs revanschlusta växer sig stark.

– Det är väl klart att man vill vinna och nu har vi tagit hem flera andraplatser så nästa gång vill vi vinna.

Tränade från morgon till kväll

Under ledning av Kalle Bengtsson och Fredrik Borgskog, båda före detta medlemmar i kocklandslaget och nu medlemmar i konditorlandslaget, och med Anders Oskarsson, Årets konditor i världen 2017, som lagledare gjordes det choklad- och sockerskulpturer, glasstårta, och en dessert på fem timmar. Hela laget åkte till Paris flera dagar före tävlingsstart för att tidsträna och pressa ner tiden för tillverkningen. Alla detaljer skulle sitta perfekt.

– Vi har inte sett mycket av Paris om man säger så utan höll till i sponsorernas träningskök i Paris. Vi tränade hela dagarna från morgon till kväll, säger Lisa Dagnäs och skrattar.

Duktiga på smaker

Tidigare år har skulpturen stått i centrum men i år har reglerna ändrats. Istället har domarna dömt efter smak och att desserten ska vara en lagd dessert.

– Det innebär att det inte är en bakelse på en tallrik som förr utan mer med moment och texturer. Kallt och varmt, krispigt, lent och krämigt. Vi i Norden är väldigt duktiga på smaker vilket är till vår fördel.

Dags att börja träna inför VM

Framtiden för Lisa Dagnäs ser bra ut. Hon känner en revanschlusta och snart börjar träningen inför VM som är nästa år.

– Man får tänka på att andra länder som tävlar har det som huvudsysselsättning medan vi i Sverige också har ett vanligt jobb. Men det är dags att börja träna inför VM redan nu.

Hon ska också satsa på att bli årets konditor och vinna titeln.

– Än så länge är jag lite för ung. Jag ska samla på mig mer erfarenhet först sedan hoppas jag kunna ta hem priset.

Svenska Konditorlandslaget från vänster: Fredrik Borgskog, Axel Roth, Lisa Dagnäs, Kalle Bengtsson, Ted Johansson, Josefine Pegnander och Anders Oskarsson 

FAKTA / SVENSKA KONDITORLANDSLAGET

Svenska Konditorlandslaget grundades 2013 av Sveriges bagare & konditorer, SBK. Syftet med bildandet av Konditorlandslaget är att stimulera branschens konditorier att genom tävlande vidareutveckla sin yrkesskicklighet. Konditorlandslaget är ett framgångsrikt landslag och har kvalificerat sig till VM-final tre gånger i rad. Konditorlandslaget har bland annat vunnit Guld, Silver och Brons i Konditor-EM.

Foto: Per Erik Berglund/Snapshot.se

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS