Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

Aktuellt

Ska Oskarshamns nye kommundirektör flytta hit? Här är svaret

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

OSKARSHAMN

I slutet av juni berättade vi att mönsteråsaren Henrik Andersson, som för närvarande är utvecklingschef i Oskarshamns kommun, tar över som kommundirektör i Oskarshamn när Rolf Persson slutar vid årsskiftet.

Nu träffar vi Henrik Andersson för en längre intervju.

Han berättar bland annat att han och familjen inte kommer att flytta till Oskarshamn. Inte nu. Möjligen längre fram.

Henrik Andersson, utvecklingschef i Oskarshamns kommun, tar över som ny kommundirektör när Rolf Persson slutar. Foto: Peter A Rosén

Vi ses utanför stadshuset och tar några bilder vid kommunvapnet.

Vi fortsätter till Långa soffan och pratar om vad Oskarshamn gissningsvis är mest känt för runtom i Sverige.

Långa soffan är inte etta på den listan – det är vi överens om. Inte Döderhultarn heller.

Vi kommer fram till att kärnkraftverket, Gotlandstrafiken och IK Oskarshamn sannolikt är det som folk kommer på först när man ber dem att nämna något som är sammankopplat med Oskarshamn.

”Jättekul med IKO”

Jag frågar om han brukar se IK Oskarshamns matcher i SHL.

– Tidigare har jag åkt in och sett ett par matcher i Oskarshamn per säsong. Nu får man bli mer av en stammis. Det är jättekul med IKO. Det är fantastiskt att de är med bland de stora.

48-årige Henrik Andersson har god koll på jätteresan som klubben har gjort under de senaste 30 åren – från hockeyns bakgård i division 3 till finrummet i elitserien, eller SHL som serien heter numera.

Vi pratar om IKO-legendarerna Peter Ekroth och Skeeter Moore.

Och Henrik Andersson berättar att Oskarshamnssonen Mathias Johansson, en av de bästa IKO-produkterna genom tiderna, även var riktigt vass på fotbollsplanen.

– Minns att vi hade våra duster, då han var centerforward i Oskarshamns AIK och jag var mittback i Mönsterås GoIF.

Faktum är att Henrik Andersson har många fina Oskarshamnsminnen.

”Jag skulle absolut kunna bo här”

HENRIK ANDERSSON

Han gick på Södertornskolans gymnasium och han trivdes fint här under de åren.

– Den positiva bilden har förstärkts nu. Jag skulle absolut kunna bo här.

Men du ska inte flytta hit?

– Den frågan har jag fått några gånger under den senast tiden. Vi har valt att bo kvar i Mönsterås. Det kan alltid finnas skäl att ompröva det beslutet – men just nu känner vi inte att vi vill flytta.

”Släkt och vänner i Mönsterås”

– Vi har släkt och vänner i Mönsterås. Vi tillhör en gemenskap där. Men det är spännande att träffa nya bekantskaper här i Oskarshamn och skapa nya nätverk. Så vem vet hur det blir längre fram, säger Henrik Andersson.

Men många har frågat…

– Ja, och det är helt rätt att de frågar.

– Jag hoppas att folk ska se mig ofta på stan i alla fall. Jag kommer att vara här mycket. Här ska jag luncha, handla, besöka – och utforska alla Oskarshamns sidor.

Hur känns det att bli ny kommundirektör i Oskarshamn?

– Det känns bra. Jag har inte varit här så länge – men jag har jobbat ganska nära kommunstyrelsen och Rolf Persson och sett vad arbetet innebär. Många frågor är intressanta och ligger inom samhällsintresset som jag har. Jag har jobbat med översiktsplanen nu – och det är kul att få jobba vidare med de frågorna och titta framåt.

– Sedan är det en stor organisation – och det har jag respekt för.

Vilken fråga blir viktigast för dig som kommundirektör?

– Just nu handlar mycket om en hållbar utveckling, generellt sett. Att få leda en organisation som kan vara en bra möjliggörare. Det ska bli roligt. Det är det vi har försökt formulera i vår översiktsplan. Det är viktigt.

”Det är viktigt att vi tar hand om de anställda. Man ska inte bli sjuk av att gå till jobbet – men trött ska man bli. Jobb är jobb”

HENRIK ANDERSSON

– Sedan vill jag vara en kommundirektör med ett fokus på medborgarna, företagen och föreningarna. Att lägga örat intill och höra vad som behövs.

”Är nog ganska snäll”

– Internt är det viktigt att vara en attraktiv arbetsgivare som kan erbjuda ett hälsosamt arbetsliv. Det är viktigt att vi tar hand om de anställda. Man ska inte bli sjuk av att gå till jobbet – men trött ska man bli. Jobb är jobb, säger Henrik Andersson.

Hur är du som yrkesperson?

– Ja, jag hoppas att jag är bra att jobba med. ”Har du tid?”, är en fråga som jag får ganska ofta. ”Tid är allt jag har”, brukar jag svara. Jag försöker lyssna och vara tillgänglig. Jag trivs bäst när andra lyckas. Jag vill vara med och stötta.

Hur är du som privatperson?

– Jag är nog ganska snäll och prestigelös. Är driven också. Det är svårt att sitta still på en sandstrand. Jag vill gärna hitta på något att göra. Säger ofta ja till saker och ting.

Att bara sitta still på semestern är således inte din grej?

– Nej, det får man träna sig till. Det är också nyttigt. Men jag vill gärna ha något att göra, svarar Henrik Andersson, som faktiskt har semester just nu. Han har åkt in till stadshuset för att vara med på några möten.

”Jag gillar hemester”

HENRIK ANDERSSON

Vad gör du helst på semestern?

– Jag gillar hemester. Det blir en del korta utflykter. Jag tycker att det är rätt trevligt. Det är underbart att kunna åka ut i skärgården under en eftermiddag och kväll. Man kan också åka till en plats någonstans i Sverige och övernatta, för att se nya vyer. Men det blir inga långresor. Det är trevligt att se andra delar av världen – absolut – men ska jag vara ärlig så ligger det nog närmare min frus intressen. Jag snickrar på ett Attefallshus just nu. Det är en rolig hobby.

Vilka smultronställen är du mest förtjust i här i Oskarshamns kommun?

– Jag upptäcker hela tiden sådana platser. Efter gymnasietiden kan jag konstatera att de centrala delarna av staden har blivit väldigt trevliga. Och som biolog är jag väldigt förtjust i odlingslandskapet. Det är väldigt vackert i Stensjö by och i Bråbygden. Det tilltalar mig.

”Fantastisk skärgård”

– Sedan är ju kusten och skärgården fin. Jag fick förmånen att följa med på en av skärgårdstrafikens långturer mellan öarna i Misterhults skärgård. Det är en fantastisk skärgård. Så visst finns det många smultronställen – och mer att upptäcka.

Ska du jobba bredvid Rolf Persson i höst?

– Från och med 1 oktober går jag i gång mer formellt. Då börjar det bli skarpt läge. Men Rolf är kvar i organisationen. Det känns bra. Han jobbar vidare med andra projekt efter årsskiftet.

Kommundirektörsjobbet är ett förordnande på sex år.

Kan det bli sex år till, efter det, tror du?

– Ja, om de som bestämmer vill det. Vi får se.

En kommunchef ska verkställa de styrande partiernas politik ute i verksamheterna. Men det är viktigt att ha en god dialog med oppositionspartierna också, betonar Henrik Andersson.

”Samma utmaningar”

Om vi jämför Oskarshamns kommun med Mönsterås kommun – vad tänker du på då, i första hand?

– Det är två kustkommuner som, geografiskt sett, har samma utmaningar och möjligheter. Sedan är Oskarshamn nästan exakt dubbelt så stort, befolkningsmässigt – vilket speglas i organisationerna, även om man har organiserat sig på olika sätt som kommuner.

– Oskarshamn är lite mer stad, kanske. Sedan hänger de ihop i en arbetsmarknadsregion. Det finns många jobb i Oskarshamns kommun. Mönsterås kommun är en del av omlandet.

Personligt / Henrik Andersson

Ålder: 48 år.

Familj: Fru och tre utflugna barn.

Bor: Strax utanför Mönsterås.

Är: Utbildad biolog.

Yrkesbakgrund: Jobbade inom Mönsterås kommun under många år. Sedan blev Henrik Andersson chef för vattenenheten på länsstyrelsen i Kalmar – och därefter utvecklingschef i Oskarshamns kommun. ”Jag har även varit chef på gamla Statoil-macken i Mönsterås – mina föräldrars företag. Det var mitt första chefsjobb. Då läste jag även en del högskolepoäng i bland annat affärsredovisning, ekonomi och kalkylering.”

Fritidsintressen: ”Jag är naturvetare, så jag trivs ute i naturen. Jag tycker om att vara ute på sjön – och jag gillar att idrotta. Just nu cyklar jag ganska mycket. Det är en lagom grej att ägna sig åt när man är 48 år. Jag trampar runt några mil på helgerna. Det är mysigt. Jag cyklar gärna på grusvägar och upptäcker nya platser. Folk kommer säkert att få se mig trampandes i olika byar”, säger Henrik Andersson.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

LOKAL ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS