Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

SKATTEVERKET: 2,4 miljoner småhus får högre taxeringsvärde – vindkraftverk kan påverka

ANNONS

SVERIGE

Fastighetspriserna ökade under åren 2020-2022 vilket nu påverkar taxeringsvärdena som ökar i snitt med 31 procent för ägare till över 2,4 miljoner småhus i landet. Nytt för i år är att närhet till vindkraftverk i vissa fall kan påverka marknadsvärdet och det kan finnas möjlighet till justering. Fastighetsägaren behöver i så fall själv yrka på justeringen enligt ett pressmeddelande från Skatteverket.

Snart får ägare till över 2,4 miljoner småhus ett förslag till nytt taxeringsvärde eller en deklaration inför småhustaxeringen 2024. Taxeringsvärdena beräknas öka med i genomsnitt 31 procent. Det beror på att fastighetspriserna ökade 2020–2022, åren som ligger till grund för taxeringen. E-tjänsten för fastighetsdeklaration öppnar idag, den 11 september.

– Det är försäljningspriserna på fastighetsmarknaden åren 2020–2022 som avgör nivån på taxeringsvärdena. Det innebär att många kommer att få höjda taxeringsvärden eftersom fastighetspriserna har ökat under perioden, säger Jerker Wesslén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Vindkraftverk kan påverka

Taxeringsvärdena för småhusfastigheter beräknas öka med i genomsnitt 31 procent, men med variationer i landet. Mest ökar taxeringsvärdena i Jämtland och på Gotland, med 43 respektive 38 procent. Den minsta ökningen finns i Blekinge, med 26 procent.

Nytt för i år är att närhet till vindkraftverk i vissa fall kan påverka marknadsvärdet och det kan finnas möjlighet till justering. Fastighetsägaren behöver i så fall själv yrka på justeringen.

Skatteverket ska fastställa genomsnittliga värdenivåer för småhus av olika storlek, ålder och standard efter de försäljningar som gjorts i närområdet under 2020–2022. En fastighets taxeringsvärde ska motsvara 75 procent av den genomsnittliga värdenivån för liknande fastigheter i samma värdeområde.

Förslag på nytt taxeringsvärde

Den som har en digital brevlåda får brev om småhustaxeringen från Skatteverket där. I brevet finns en länk för att logga in i e-tjänsten Fastighetsdeklaration, småhus, där förslag till nytt taxeringsvärde eller fastighetsdeklaration väntar.

– De allra flesta får ett förslag till nytt taxeringsvärde. Den som fått ett förslag och anser att alla uppgifter stämmer behöver inte göra något, och ger därmed sitt tysta godkännande, säger Jerker Wesslén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Smidig e-tjänst

E-tjänsten för fastighetsdeklaration av småhus öppnar den 11 september. I år har det blivit ännu lättare att ändra eller komplettera uppgifter digitalt. I e-tjänsten går det i de flesta fall också att direkt se fastighetens preliminära taxeringsvärde. Pappersblanketterna till dem som inte har digital brevlåda skickas ut i slutet av september.

När två eller flera personer äger en fastighet tillsammans, skickar Skatteverket ut deklarationen till enbart en av delägarna. Vanligtvis är det den som står överst i lagfarten som får deklarationsblanketten.

Sista dagen att deklarera eller ändra i förslaget till nytt taxeringsvärde är den första november.

FAKTA / TAXERINGSVÄRDE 2023

  • Totalt berörs drygt 2,4 miljoner småhus, varav 36 000 ska deklareras.
  • De allra flesta får en vit pappersblankett, med ett förslag till nytt taxeringsvärde. Det är viktigt att granska sitt förslag till nytt taxeringsvärde. Om uppgifterna stämmer behöver den som fått ett förslag inte göra något. Eventuella ändringar görs enklast via e-tjänsten. Sista dag att deklarera eller ändra i förslaget till nytt taxeringsvärde är den första november i år.
  • De som får en grön pappersblankett behöver deklarera. Det är enklast att göra via e-tjänsten.

Aktuell ökning av taxeringsvärdet

I tabellen nedan ser du förändringarna per län inför allmän fastighetstaxering, småhus, 2024

LänAntal småhusFörändring
Kalmar81 739+31%
Jönköping82 281+27%
Kronoberg49 493+31%
Gotland20 996+38%
Blekinge47 743+26%
Östergötland93 599+29%
ON har valt att ta med de småländska länen och ett urval av grannlänen. Gotland har den högsta ökningen och Blekinge den minsta ökningen i hela landet. Tabellen omfattar småhus med typkod 210 och 220.

Källa: Skatteverket

Foto: Freepik

+1
1
+1
1
+1
1
+1
2
+1
1
+1
1
+1
27

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS