Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

SKB:s program för forskning, utveckling och demonstration får grönt ljus av regeringen

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. ”Det är glädjande att regeringen har godkänt vårt forskningsprogram”, SKB:s forskningschef Jessica Palmqvist i ett pressmeddelande.

Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i september 2022 och har granskats och remissbehandlats sedan dess.

– Det är glädjande att regeringen har godkänt vårt forskningsprogram, genom fortsatt forskning och teknikutveckling kommer vi att kunna vidareutveckla och optimera teknik som vi ska använda i våra slutförvarsanläggningar, säger SKB:s forskningschef Jessica Palmqvist.

Uppfyller kraven i kärntekniklagen

I Fud 2022 presenterar SKB tillsammans med tillståndshavarna för de svenska kärnkraftsreaktorerna planerna för forskning, utveckling och demonstration med särskilt fokus på perioden 2023–2028.

I rapporten presenteras även planerna för att genomföra de återstående delarna av systemet för kärnavfall och använt kärnbränsle samt för att avveckla och riva kärnkraftsreaktorerna.

I beslutet skriver regeringen att SKB:s Fud-program 2022 uppfyller kraven i kärntekniklagen. Redovisningen ger en förståelse för SKB:s och reaktorinnehavarnas övergripande planer och program samt medger den öppenhet och insyn som lagstiftningen syftar till. Regeringen ger också SKB i uppdrag att inhämta synpunkter från SSM inför kommande Fud.

Nästa Fud-program kommer att lämnas in 2025.

Foto: SKB

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS