Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Socialdemokraterna i Region Kalmar län om extramiljarderna till vården: ”För lite och för sent”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

”För lite och för sent”.

”SD-regeringen panikanslår medel till regionerna”.

Så recenserar Socialdemokraterna i Region Kalmar län måndagens regeringsbesked om att sjukvården i Sverige får sex extramiljarder i vårändringsbudgeten.

”När höstens budget presenterades varnade oppositionen samt flertalet av landets regioner att medlen inte skulle räcka till. Nu panikskjuter SD-regeringen medel för att täcka regionernas underskott som väntas landa på omkring 24 miljarder kronor för året”, skriver Socialdemokraterna i ett pressmeddelande.

”Räcker inte”

– SD-regeringen har ända sedan den tillträdde underprioriterat välfärden och sjukvården. Det har lett till en sjukvårdskris i stora delar av landet. Ulf Kristersson (M) har lovat att ingen region ska behöva varsla vårdpersonal samtidigt som exempelvis M-ledda Region Östergötland tvingats varsla 900 personer, däribland undersköterskor. Nu kommer medel från SD-regeringen – men det är för lite och för sent. Regionernas underskott väntas landa på 24 miljarder, då räcker inte SD-regeringens 6 miljarder långt. Dessutom är medlen av engångskaraktär, vilket inte ger någon långsiktighet i arbetet alls. För oss i Region Kalmar län kommer vår beskärda del av dessa medel, grovt räknat 155 miljoner, inte att täcka våra besparingar på 200 miljoner kronor, säger Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande.

”För dåligt”

Hon fortsätter:

– I Region Kalmar län får vi fortsatt se till att ta vårt ansvar och göra allt vi kan för att bibehålla de goda resultaten med landets nöjdaste patienter och hög tillgänglighet. Efter att många regioner, blocköverskridande, under lång tid påpekat att mer medel behövs för att undvika en sjukvårdskris kommer nu en del av de medel som saknas. I samma andetag som SD-regeringen vill att medlen ska gå till kärnverksamhet tycks de lägga till en hel del funktioner som uppföljning. Detta kommer givetvis att leda till en ökad administration. I Region Kalmar län klarar vi oss undan varsel och kraftiga nedskärningar tack vare ordning och reda under lång tid. Vi kommer nyttja medlen på bästa sätt för att bibehålla och stärka våra toppresultat. För många regioner är skadan dock redan skedd och varslen ett faktum. Det är för dåligt.

Regionråd Angelica Katsanidou (S)
Angelica Katsanidou (S). Foto: Region Kalmar län
+1
0
+1
0
+1
0
+1
7
+1
0
+1
0
+1
3

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS