Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

STATEN VILL HA FLER VARGAR I KALMAR LÄN: Brett motstånd – ”Alldeles för drastiskt”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

”Naturvårdsverket vill ha fler vargar i länet”, konstaterar Moderaterna och Kristdemokraterna i ett pressmeddelande.

”Fler vargar i södra Sverige. Det är målet enligt ett förslag som Länsstyrelsen med stöd av Naturvårdsverket (statens förlängda armar, redaktionens anmärkning) presenterade för Kalmar läns viltförvaltningsdelegation under fredagens möte. Förslaget mötte ett brett motstånd från såväl politiskt håll som från jord- och skogsbruk, markägare och jägarrepresentanter. Kristdemokraterna och Moderaterna stod tillsammans med de gröna näringarna och markägarna. Tillsammans reserverade man sig mot förslaget då man menar att det går på tvären mot såväl livsmedelsförsörjnings- och beredskapsmål samt ignorerar åsikterna hos de människor på landsbygden som är de som drabbas av en ökad vargstam”, skriver M och KD.

”Det finns i dagsläget cirka 450 vargar i Sverige. I somras lämnade regeringen i uppdrag till Naturvårdsverket att senast den 30 juni 2024 redovisa förutsättningar för att det nationella referensvärdet för varg med bibehållen bevarandestatus ska kunna vara i den lägre delen av intervallet 170-270 vargar, vilket i sin tur baseras i riksdagsbeslut från 2013”, skriver partierna.

”Märkligt”

– Det är onödigt att föregå pågående utredning med några månader. De miniminivåer som förslaget vill fastställa kan vara inaktuella mer eller mindre samtidigt som de beslutas. Jag menar att det är ett slöseri med tid och resurser. Dessutom är förslaget alldeles för drastiskt gällande antalet vargar i vår del av landet, säger Folke Pleijert (KD), ledamot i Viltförvaltningsdelegationen.

– Givetvis bör ett riksdagsbeslut respekteras. Därför är det märkligt att det kommer upp förslag som innebär att man vill höja miniminivån av antalet vargar i södra Sverige från 5 till 60 stycken. Det är resultatet av en oansvarig rovdjurspolitik där Miljöpartiet haft ett stort inflytande. Det är bra att den nya regeringen har en samsyn om att följa tidigare nämnda riksdagsbeslut, säger Daniel Lindvall (M), ersättare i Viltförvaltningsdelegationen.

Foto: Länsstyrelsen i Kalmar län

+1
5
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
2
+1
11

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS