Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Forum i Oskarshamn: ”Mycket tråkigt om vi skulle vara tvungna att stänga stadsteatern”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Stiftelsen Forum i Oskarshamn får inget driftsbidrag för teaterscenen och konserthallen nästa år.

Det berättar bildningsnämndens ordförande Anton Sejnehed (S) på en pressträff på torsdagen.

– Vi har sagt upp det avtalet, som vi hade, på 607 000 kronor som vi gav i bidrag till Forum. De får bidraget i år, men vi har sagt upp det för nästa år. Nämnden tog ett beslut om att avslå ansökan, säger han.

Anton Sejnehed konstaterar att nämndens budgetram har krympt med motsvarande summa.

Centerpartiet yrkade om att Forum ska få ett bidrag på 300 000 kronor för 2024 – och att bildningsförvaltningen då också skulle få hyra stora scenen till ett skäligt belopp, vid minst ett tillfälle per år.

Charlotte Sternell (C) föreslog att finansieringen kunde ske via bildningsförvaltningens konto för oförutsedda kostnader.

”Viktigt”

”Centerpartiet tycker att det är viktigt att kunna erbjuda kommuninvånarna olika former av kultur och anser därför att stiftelsen ska beviljas en del av det som de ansökt om. Centerpartiet anser också att skolelever ska erbjudas ett evenemang på scenen vid minst ett tillfälle per år, till skälig hyra”, skriver hon i yrkandet.

Nämnden avslog yrkandet.

Charlotte Sternell C
Charlotte Sternell (S). Foto: Peter A Rosén. Grafik: Centerpartiet

”Det är mycket pengar som Forum inte får”

Anton Sejnehed (S), ordförande i bildningsnämnden i Oskarshamns kommun

– Det är mycket pengar som Forum inte får – och vi har haft en dialog med dem under många år. Den här summan var större tidigare – den har krympt successivt. Och nu drog fullmäktige, via en lägre budgetram, in pengarna som vi har haft för detta. Utifrån det så sa vi upp avtalet. Vid tidigare avtalsdiskussioner har vi framfört önskemål om att få nyttja lokalen – men där kom vi inte överens. Därför fick Forum ett ovillkorat bidrag, för att scenen och konserthallen ska kunna finnas. Det här innebär förstås att Forum behöver se över sin organisation och analysera vad detta kommer att innebära för dem. De behöver hitta finansiering på ett annat sätt – andra intäkter eller minskade kostnader, säger Anton Sejnehed.

Är du inte rädd för att det här slår sönder deras verksamhet?

– Jag tänker att det här i grund och botten är en komplicerad fråga, eftersom stiftelsen bedriver både kommersiell och ickekommersiell verksamhet. Bidragsfrågan är inte helt enkel, i och med att det rör sig om en verksamhet som också har konkurrenter när det gäller exempelvis konferensdelen. Men sedan är det förstås viktigt för oss att ha en scen, för uppträdanden med mera, i vår kommun. Men det här har kanske inte varit helt rätt väg att gå. Kommunstyrelsen, som har uppsiktsplikt när det gäller stiftelserna, måste kanske ta den diskussionen.

”Tuffa beslut”

– Men skulle vi ta de här pengarna från övriga föreningar, så skulle vi inte kunna ge några föreningsbidrag inom kulturen. Det skulle tömma den föreningspotten helt och hållet. Tuffa ekonomiska tider kräver tuffa beslut. Alternativet är att ta bort något annat – i dagsläget har jag inget förslag på vad det skulle kunna vara. Men jag tar tacksamt emot förslag från dem som har förslag på vad vi kan spara pengar på – alternativt förslag på hur vi kan öka våra intäkter, säger Anton Sejnehed.

Anton Sejnehed (S), ordförande i bildningsnämnden i Oskarshamns kommun
Anton Sejnehed (S), ordförande i bildningsnämnden i Oskarshamns kommun. Foto: Peter A Rosén

Hur ser Forum på beslutet? Vi ställer frågan via e-post på torsdagseftermiddagen.

”Vi tycker naturligtvis att det är tråkigt beslut som Oskarshamns kommun fattat. Forum behöver ha stöd till stadsteatern eftersom det är en lokal som kostar mycket att driva. Än så länge har Forums styrelse inte tagit några beslut på åtgärder, vi hoppades in i det sista att inte kommunen skulle ta detta beslut. Men vi kommer naturligtvis att behöva höja hyreskostnaden för stadsteatern och det påverkar i slutändan kulturutbudet i Oskarshamn. Vi kommer troligen också att behöva ta bort föreningspriset, det vill säga det billigare priset som föreningar har haft möjlighet att hyra stadsteatern för. Det skulle vara mycket tråkigt om vi skulle vara tvungna att stänga stadsteatern, så det ska vi försöka undvika in i det längsta. Men min uppfattning är att kommunens beslut kommer att påverka utbudet av evenemang och föreställningar. Vi kommer nog att se ett minskat utbud framöver. Det ironiska i hela historien är att det var bara två år sen som avtalet om stöd skrevs om och det skulle vara en långsiktig lösning enligt Oskarshamns kommun. Det säger kanske lite om hur långt politikerna tänker”, skriver Martin Bernsholt på Forum i ett svar.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS