SVERIGE
Enligt Svenska kraftnät så ser energisituationen bättre ut inför den kommande vintern än den gjorde ifjol. Trots det så finns det goda skäl att försöka dämpa de största topparna i elförbrukning under kalla vinterdagar även i år. “Bra för plånboken”, är ett av skälen enligt Erik Ek på Svenska kraftnät.
Elanvändningen i Sverige ser ut som en kurva över dygnet, med en topp på morgonen och en ny topp sen eftermiddag. Att under kalla och mörka vinterdagar jämna ut förbrukningen så att topparna inte blir så höga ger Erik Ek ett extra viktigt bidrag till att hushålla med elen.
Erik Ek, strategisk driftchef vid Svenska kraftnät, ger oss tre goda skäl till att plana ut kurvan.
Bra för kraftsystemet
Effektbrist är det som kan uppstå vid enskilda tillfällen då elförbrukningen är extra stor. Som på morgonen en kall och mörk dag då industrin drar igång, eller på kvällen samma dag när alla använder mycket el i hemmet ungefär samtidigt. Där och då blir det lite svårare att få elproduktionen att matcha elbehovet. Där och då är det därför viktigast att vi hjälps åt med att spara på el.
– Det Europa som helhet upplevde förra vintern var energibrist, medan det vi hade i Sverige snarare var effektbrist, säger Erik Ek.
– Om vi kan plana ut kurvan så att risken för effektbrist blir mindre så är det bra för kraftsystemet. Elen kan räcka till flera då, fortsätter han.
Bra för miljön
Sverige berömmer sig om att ha i stort sett 100 procent fossilfri el. Men om det uppstår effektbrist – om elproduktionen från kärnkraft, vattenkraft och övriga fossilfria energislag inte räcker till – så kommer kraftverk som eldas med fossila bränslen som olja sättas igång för elproduktion. Toppar i kurvan kan alltså leda till extra utsläpp av koldioxid.
– Att plana ut kurvan är bra för miljön. Fossileldade kraftverk behöver inte dra igång lika ofta då. Det gör skillnad när många är med och bidrar här, säger Erik Ek.
Bra för plånboken
El från fossileldade kraftverk behövs ibland för att klara topparna så att alla kan få el. Men den är dyr. Eftersom vi har det som kallas för marginalprissättning på el, där det dyraste kraftslaget som används bestämmer priset, så innebär det att så fort det blir situationer när olje- och gaskraftverk kommer in i bilden så sticker elpriset iväg.
– Att plana ut kurvan är därför även bra för plånboken, avslutar Erik Ek.
Foto: Freepik
Redaktör & annonsering