Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Svenska kyrkans konton på Facebook har blivit kapade

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Svenska kyrkan har inte längre kontroll över ett antal konton på Facebook efter att de blivit kapade. För tillfället har vi ingen möjlighet att publicera eller moderera i kanalerna, säger Pia Dahlén, kommunikationschef för Svenska kyrkan i ett pressmeddelande på söndagen.

Sedan i torsdags eftermiddag har Svenska kyrkan inte längre kontroll över ett antal konton på Facebook som blivit kapade. Det gäller bland annat sidorna Svenska kyrkan på nationell nivå, Act Svenska kyrkan, Ärkebiskop Martin Modéus och Svenska kyrkan i utlandet. Arbetet med att hantera detta påbörjades omedelbart i torsdags.

– För tillfället har vi ingen möjlighet att publicera eller moderera i kanalerna. Vi arbetar hårt för att återta kontrollen över sidorna med hjälp av ett säkerhetsföretag specialiserad på IT-brottslighet, säger Pia Dahlén, kommunikationschef för Svenska kyrkan, och fortsätter:

– Vi har vid flertalet tillfällen försökt nå Meta/Facebook för att återfå kontrollen utan resultat.

Polisanmälan gjord

En polisanmälan är gjord och en anmälan har skett till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY).

– Eftersom vi inte har kontroll över våra Facebook-sidor går det just nu inte att lita på eventuella meddelanden som skickas från våra konton, fortsätter Pia Dahlén.

Ingen riktad attack

Inga av Svenska kyrkans församlingar, pastorat och stift i Sverige är drabbade. Inga andra system eller sociala mediekanaler är påverkade.

– Säkerhetsföretaget bedömer att detta inte är en riktad attack mot Svenska kyrkan som organisation, utan det är troligtvis en bredare

Svenska kyrkan hänvisar till sin webbplats för fortlöpande information, samt meddelande om när kontrollen är återtagen av kontona. Människor som känner sig oroliga eller har frågor kan också vända sig till kyrkans webbplats.

Foto: Mikael Stjernberg/Svenska kyrkan

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS