Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Clara Aranda (SD) om sjukskrivningsärenden: ”Anser att läkarintyget alltid ska väga tyngre”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

ON har skrivit mycket om sjukförsäkringen och Försäkringskassan på sistone (här hittar du texterna).

På tisdagen gjorde vi en intervju med Anders W Jonsson, som är Centerpartiets talesperson i sjukförsäkringsfrågor.

På onsdagseftermiddagen gav Mats Berglund (MP), som sitter i riksdagens socialförsäkringsutskott, sin syn på saken.

På onsdagskvällen svarar Clara Aranda (SD), ledamot i riksdagens socialförsäkringsutskott på våra frågor.

Hur kan riksdagen/regeringen hjälpa en kvinna, eller en man, som har hamnat i den här sitsen (för att undvika ett uttalande i det enskilda ärendet, så kan du se det som ett exempelfall)?

– Sveriges riksdag och regering varken får eller bör lägga sig i enskilda ärenden i förvaltningen, oavsett hur ömmande de kan vara. Däremot är det riksdagens och regeringens uppgift att utforma lagen så att sådana ömmande fall inte uppstår från första början. Sverigedemokraterna ser stora behov av att utveckla och förbättra den svenska sjukförsäkringen, och arbetar aktivt för detta. I vår kommittémotion går det att läsa om våra många förslag på området, exempelvis om ökat stöd till omställning vid nytt yrke, om studier som rehabilitering, eller om förebyggande arbete.

Clara Aranda (SD), ledamot i riksdagens socialförsäkringsutskott
Clara Aranda (SD), ledamot i riksdagens socialförsäkringsutskott. Foto: Sveriges Riksdag

Är det tänkt att Försäkringskassan ska vara så här hård mot människor som alltjämt är sjuka (återigen ett exempel, du behöver inte kommentera det enskilda fallet)?

– Vi behöver med kraft motverka att sjuka och utsatta individer hamnar i en ohållbar ekonomisk situation. Sjukförsäkringen ska vara en trygghet för personer som på grund av sjukdom har nedsatt arbetsförmåga. Därför är det viktigt att bedömningar och utredningar håller hög kvalitet, vilket är något som vi aktivt arbetar för att förbättra. För oss handlar det också om att lägga fokus på rätt stöd till individen, exempelvis genom ökade insatser för en ändamålsenlig rehabilitering som underlättar steget tillbaka till arbetslivet efter en lång tids sjukskrivning. Sverigedemokraterna menar att detta också måste vara tydligt och ingå i själva målstyrningen, så att det blir en central utgångspunkt i Försäkringskassans arbete.

Vad ska en ensamstående och sjuk människa göra om hon/han inte får sjukpenning, A-kassa eller ekonomiskt bistånd?

– Ekonomiskt bistånd är det yttersta skyddet vi har, och något som man har rätt till när man uttömt alla eventuella möjligheter till annan försörjning. Samtidigt innebär det att kraven för att få försörjningsstöd också efterlevs, och det ansvaret ligger på individnivå. Detta kan till exempel betyda att man måste avyttra egendom.

”För oss är det helt självklart att sjukförsäkringen ska ge den som är sjuk en grundläggande ekonomisk trygghet”

Clara Aranda, ledamot i riksdagens socialförsäkringsutskott

Blir det inte dyrare för samhället att ”strunta” i människor som har hamnat i en sådan här situation?

– Samhället ska absolut inte ”strunta” i människor som har hamnat i den här typen av situation, det ska finnas ett skyddsnät som fungerar när man behöver det som mest. För oss är det helt självklart att sjukförsäkringen ska ge den som är sjuk en grundläggande ekonomisk trygghet. Den som kan bli frisk, och således har möjlighet att återgå i arbete igen, ska även ges bästa tänkbara förutsättningar för att uppnå detta.

”Vi måste stärka samordningen mellan inblandade aktörer, då detta skulle underlätta hela bedömningsprocessen”

Hur ser ni på ett förslag om att regleringsbrevet till Försäkringskassan skrivs om och att det där tydligt framgår att FK inte längre ska anlita medicinska rådgivare, utan i stället gå på vad läkarna skriver i sjukintygen? Således att makten landar hos läkaren och inte hos den medicinska rådgivaren.

– Sverigedemokraterna menar att det måste finnas en balans. Läkaren har ett viktigt ansvar i att ställa en korrekt diagnos. Samtidigt kan det inte vara läkarens roll att fullt ut bedöma arbetsförmågan; den expertisen behöver fortsatt finnas hos Försäkringskassan. Vid en sådan bedömning anser vi dock att läkarintyget alltid ska väga tyngre. Vi måste också stärka samordningen mellan inblandade aktörer, då detta skulle underlätta hela bedömningsprocessen. Vi ser även stora förbättringsbehov i det utredningsarbete som föregår Försäkringskassans beslut. Med denna typ av åtgärder kan vi sammantaget bidra till en mer rättssäker bedömning, säger Clara Aranda.

+1
19
+1
2
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
6

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS