Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Mats Berglund (MP): ”Den som är för sjuk för att arbeta ska få ersättning från sjukförsäkringen”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

ON har skrivit mycket om sjukförsäkringen och Försäkringskassan på sistone (här hittar du texterna).

På tisdagen gjorde vi en intervju med Anders W Jonsson, som är Centerpartiets talesperson i sjukförsäkringsfrågor.

I dag ger Mats Berglund (MP), som sitter i riksdagens socialförsäkringsutskott, sin syn på saken.

– Miljöpartiets absoluta ambition med sjukförsäkringen är att den som är för sjuk för att arbeta ska få ersättning från sjukförsäkringen. Så ska det vara, men vi vet att det tyvärr inte är så i praktiken. Många sjuka faller mellan stolarna, blir nekade ersättning eller utförsäkras innan de är så pass friska att de kan återgå i arbete. Miljöpartiet har länge drivit det vi kallar ”arbetslivstrygghet”, ett helt nytt system där arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen slås ihop, just för att ingen ska falla mellan de två stolarna – precis på det sätt som kvinnan i en av era artiklar vittnar om.

”Riskerade att slå ut människor”

– Vi har sökt stöd för en sådan reform – men ännu har inget annat parti nappat på den idén. Vår tanke är då att arbeta för att reparera sjukförsäkringen inom ramen för dagens system. Det nuvarande sjukförsäkringssystemet, som bygger på den så kallade ”rehabiliteringskedjan”, infördes av den borgerliga alliansregeringen. Miljöpartiet reserverade sig mot reformen, som vi ansåg riskerade att just slå ut människor från försörjning.

”När vi klev in i regering tillsammans med Socialdemokraterna tog vi bort den bortre tidsgränsen, stupstocken”

Mats Bergman (MP), riksdagsledamot och ledamot i riksdagens socialförsäkringsutskott

– När vi klev in i regering tillsammans med Socialdemokraterna tog vi bort den bortre tidsgränsen, stupstocken. Men regeringen såg också att sjukförsäkringen hade stora hål, där människor föll igenom. Allt för många som borde omfattas av försäkringen fick inte det stöd de hade behövt, säger Mats Berglund.

Han fortsätter:

– Det S/MP-regeringen gjorde då var att tillsätta flera utredningar för att reparera sjukförsäkringen. Jag satt i socialförsäkringsutskottet under förra mandatperioden då de utredningarna blev klara. Och framför allt under 2021 och 2022 genomfördes en rad reformer som stärkte upp sjukförsäkringen. Vi vet att det arbetet fått resultat – många fler får behålla sin ersättning, framför allt vid kontrollpunkterna vid dag 180 och 365.

”Valet 2022 kom emellan”

– Men valet 2022 kom emellan och vi hann inte färdigt. Även om det har blivit bättre finns det fortfarande stora brister. Det finns emellertid färdigutredda, remissbehandlade, förslag på socialförsäkringsministerns bord som skulle stärka både sjukpenningen, sjukersättningen och aktivitetsersättningen här och nu. Även rehabiliteringen och det förebyggande arbetet skulle kunna stärkas upp med de förslag som vi har utrett. Men tyvärr har Tidö-regeringen varit helt passiv så här långt, vilket är tråkigt och direkt farligt för de många som hamnar i sjukförsäkringsfällan idag.

”Framför allt tycker jag att de som röstade på Sverigedemokraterna, som gick till val på sjukförsäkringsfrågan, bör känna sig svikna om inte regeringen snabbt kommer till skott och genomför de reformer som måste till”

– Framför allt tycker jag att de som röstade på Sverigedemokraterna, som gick till val på sjukförsäkringsfrågan, bör känna sig svikna om inte regeringen snabbt kommer till skott och genomför de reformer som måste till. Som svar på frågan om läkarnas beslutsrätt, så är det ett problem att människor känner att Försäkringskassan överprövar läkarens beslut. Det behöver vi komma bort ifrån, individen får inte komma bort i systemet och läkarens bedömning måste stärkas. Miljöpartiet anser exempelvis att ingen ska nekas sjukpenning i efterhand – för tid som man redan varit sjukskriven. Men det riskerar samtidigt att bli rättsosäkert och vi kan få problem med både likvärdigheten och ansvarsutkrävandet om Försäkringskassan helt ska överlåta till läkarna att besluta om sjukskrivningar. Frågan har nyligen utretts (SOU2023:48), och flera förslag finns i utredningen som skulle stärka läkarintygets betydelse i bedömningen. Jag tror att det är viktigt att titta på de förslagen, säger Mats Berglund.

Mats Berglund (MP), riksdagsledamot och ledamot i riksdagens socialförsäkringsutskott.
Mats Berglund (MP), riksdagsledamot och ledamot i riksdagens socialförsäkringsutskott.
Foto: Sveriges Riksdag
+1
4
+1
3
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS