Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Sverigedemokraterna fick stryk med tennissiffror i voteringen om Solbackarestaurangen: ”Fegt”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Sverigedemokraterna vill slopa parkeringsavgifterna i Oskarshamns centrum, återöppna Solbackarestaurangen för externa besökare på helger och spola upp is på idrottsparkens konstgräsmatta – med start under den kommande vintern.

Oppositionsrådet Leif Axelsson (SD) lade fram förslagen i ett yrkande på kommunstyrelsens arbetsutskott på tisdagen.

Men han fick stryk med tennissiffror, 1–6, i voteringen.

I kommunstyrelsens arbetsutskott sitter Andreas Erlandsson (S), Lucas Lodge (M), Leif Axelsson (SD), Anton Sejnehed (S), Ingemar Lennartsson (KD), Fredrik Jonasson (V) och Rolf Lindström (M). Centerpartiet har ingen representant i KSAU, men partiet röstade nej till neddragningen i Solbackarestaurangen då frågan behandlades i förstavarvet.

”Jag tycker att det är fegt att krypa ifrån något som de, Andreas Erlandsson och hans parti och övriga partier, mycket väl hade kunnat ställa sig bakom. Här pratar vi om en besparing på 100 000 kronor”

Leif Axelsson (SD), oppositionsråd i Oskarshamns kommun

– Centern ska ha kredd för det. Men jag tycker att det är fegt att krypa ifrån något som de, Andreas Erlandsson och hans parti och övriga partier, mycket väl hade kunnat ställa sig bakom. Här pratar vi om en besparing på 100 000 kronor, säger Leif Axelsson.

Från och med den kommande helgen kommer Solbackarestaurangen att vara stängd för externa besökare på lördagar och söndagar.

– Då kunde man åtminstone, om viljan hade funnits, ha kostat på sig att säga att kommunen trycker på stoppknappen just nu, för att exempelvis följa vad som händer fram till årsskiftet.

”Frågan lever”, säger Andreas Erlandsson. Hur ser du på det?

– Jag vet inte vad han menar med det. Tänker de öppna igen i år, eller nästa år?

Att de någon gång framöver skulle kunna ta ett beslut om att rulla igång det hela på helgerna igen…

– Ja, det handlar om så lite pengar, så man behöver inte vänta på några prognoser. Vi hade kunnat använda en del av elstödspengarna till detta. Det är min bestämda åsikt.

– Jag ska vara ärlig och säga att vi i Sverigedemokraterna var med om att fatta beslutet om den här stängningen på Solbacka, efter att vi hade fått det presenterat för oss första gången. Men då fick vi inte den bilden som vi har i dag. Vi gick på den statistiken som fanns då. Och den gången lät det som att det inte var en stor grej att stänga.

– Det genomsnittliga besöksantalet har gått upp sedan vi tog det beslutet. Därför vill jag och mitt parti genast riva upp stängningsbeslutet, säger Leif Axelsson, som konstaterar att restaurangen har ett snitt på ett 40-tal besökare.

Han betonar också att alla inte har råd att gå ut och äta på andra restauranger i Oskarshamn (priset i Solbackarestaurangen är subventionerat).

”Solbackarestaurangen har god mat som många gillar”

– Solbackarestaurangen har dessutom god mat som många gillar. Andra restauranger har kanske inte det utbudet som efterfrågas. Och det blir dyrt om man ska äta på en annan restaurang både på lördagen och söndagen. En dagens kan man äta för ett hyggligt pris på stan – men det finns ingen dagens rätt på restaurangerna på helgerna. Då är det ett högre pris som gäller.

– Det gör mig illa att man genomför besparingar som drabbar den här gruppen.

Andreas Erlandsson betonar att mycket handlar om uteblivna statsbidrag från regeringshåll…

– Ja, men vi måste väl ta lite eget ansvar också och göra rätt prioriteringar i kommunen.

”Många bäckar små gör en stor å”, konstaterar Andreas Erlandsson. Hur ser du på det?

– Ja, det håller jag med om – men då får man titta på vilken bäck man stryper. Ska vi ta det på våra gamla och barn – eller något annat?

Andreas Erlandsson säger att ditt yrkande var ofullständigt. Hur ser du på det?

– Han ville ha en summa – någon sådan hade jag inte med i yrkandet. Men då är det faktiskt att vara lite petig och småaktig – han vet mycket väl hur stor kostnaden är för de tre delarna som jag yrkade om. Det rör sig om cirka två miljoner kronor för isen, två miljoner kronor för parkeringarna och 100 000 kronor på Solbacka, vilket jag sa vid sittande bord i dag. Jag tillförde det muntligen i protokollet. Räcker inte det, så är det väldigt petigt och småaktigt, som sagt var.

– Men mitt yrkande följer med hela vägen upp nu, först till kommunstyrelsen och sedan till fullmäktige.

Andreas Erlandsson säger att alla tre frågorna lever. Hur ser du på det?

– På vilket sätt lever de då?

Han menar att de skulle kunna ändra sig, vid en gynnsam prognos…

– Jag tycker att de skulle ha kunnat ändra sig i dag. De behöver inte vänta på några prognoser. Men de får två chanser till att ändra sig – i kommunstyrelsen och fullmäktige.

– Jag tycker framför allt att vi skulle ha kunnat fatta ett beslut om Solbacka i dag. Vi borde ha sagt att vi välkomnar pensionärerna till restaurangen på lördag och söndag. Man behandlar inte våra äldre på det här sättet. Vi kommer snart till julafton igen. Och hur känns det då för de som inte har några anhöriga? Sedan kommer vi till påskafton och midsommarafton. Då ska det också vara stängt i Solbackarestaurangen.

”Kommunen försämrar mer och mer för våra gamla. Jag tycker att vi ska ha Sveriges bästa äldreomsorg”

– Kommunen försämrar mer och mer för våra gamla. Jag tycker att vi ska ha Sveriges bästa äldreomsorg.

Men det låter som att majoriteten skulle kunna ändra sig någon gång framöver…

– Ja, det låter hoppfullt. Det vore jättetrevligt om de väljer att ändra sig på de här tre punkterna, säger Leif Axelsson, som har läst om Gunilla Strömbergs planer på att anordna en demonstration mot neddragningen på Solbacka.

– Frågan engagerar och berör många. Det är jättemånga som har kommenterat och reagerat på Oskarshamns-Nytts Facebooksida. Och det är inte bara de som går till Solbacka och äter som har reagerat och kommenterat. Det är både äldre, yngre och medelålders – och kvinnor och män. S och M borde ha tagit till sig av detta jätteengagemang. Att sitta ensam på helgerna påverkar hälsan.

”Ibland kan man tänka fel, men då ska man rätta till det så fort som möjligt”

– Och man stänger ju inte bara för dem som kommer på besök till Solbacka. Man stänger även för dem som bor i servicelägenheterna på Solbacka. De kan inte heller gå ner och äta där. Jag beklagar att jag var med och fattade det här beslutet i förstarundan. Men jag är glad över att jag har tänkt om och över att jag nu har lyft frågan igen. Ibland kan man tänka fel, men då ska man rätta till det så fort som möjligt, säger Leif Axelsson.

När det gäller de 17 elstödsmiljonerna, så finns det ett förslag om att de ska fördelas på följande sätt:

Tekniska kontoret får 12 599 169 kronor.

Bildningsförvaltningen får 3 362 744 kronor.

Socialförvaltningen får 961 198 kronor.

Kommunstyrelsens verksamheter får 144 388 kronor.

– Jag menar att man skulle ha kunnat ta pengar redan i dag, från klumpsumman – innan fördelningen, om viljan hade funnits. Man hade då tagit bort totalt 4,1 miljoner kronor från de 17 miljonerna. Sedan kunde man ha fördelat ut resten. Så tänker jag. Fortsättning följer kring det här. Frågan berör och engagerar medborgarna, som sagt var, säger Leif Axelsson.

Arkivfoto: Peter A Rosén

Grafik: Sverigedemokraterna

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS