Talmansvalen: Oisín Cantwell, krönikör på Aftonbladet, tycks ha haft otur när han tänkte i dag…

Talmansvalen: Oisín Cantwell, krönikör på Aftonbladet, tycks ha haft otur när han tänkte i dag…

2022-09-26 Av av Peter A Rosén
KRÖNIKA

Oisín Cantwell – krönikör på ”Pravda”, även känd under namnet Aftonbladet – ondgör sig över att Julia Kronlid (SD), som valdes till riksdagens andre vice talman i dag, har sagt att en högre makt ligger bakom hela skapelsen och att jorden uppstod för 6 000 år sedan.

”Julia Kronlid bekänner sig kort sagt till kreationismen: världen och dess levande väsen har tillkommit genom en gudomlig skapelse”, raljerar Oisín Cantwell.

Han har, åtminstone för stunden, glömt bort att religionsfriheten, åsiktsfriheten och yttrandefriheten är oerhört viktiga hörnstenar i den svenska grundlagen.

Aftonbladet vet bäst?

Oisín Cantwell skriver indignerat om Julia Kronlid:

”En talman som förnekar Darwins upptäckter och som betvivlar att dinosaurier funnits”, skriver han.

”Det kommer att bli svårt att förklara för barnbarnen varför riksdagen en höstdag 2022 utan synbart tvång beslöt att göra Sverige till Europas skämt”, fortsätter han.

Ja, du – Oisín Cantwell – jag har en fråga till dig:

En person med en viss religionsåskådning, och med åsikter som inte har godkänts av Aftonbladet och politikerna som vet bäst, ska alltså inte kunna väljas till talman i Sverige?

”Du föreslår således diskriminering, med hänvisning till stolliga religionsuppfattningar och felaktiga åsikter? Eller hur ska jag tolka ditt dåligt genomtänkta verk?”

PETER A ROSÉN, KRÖNIKÖR

Du föreslår således diskriminering, med hänvisning till stolliga religionsuppfattningar och ”felaktiga” åsikter? Eller hur ska jag tolka ditt dåligt genomtänkta verk? I bästa fall hade du bara otur när du tänkte…

Du passar även på att betona att Julia Kronlid minsann har kritiserat aborträtten och att hon kanske rentav vill inskränka den.

Ja, och?

Jag står upp för abortfriheten och jag tror på evolutionsteorin – det har jag alltid gjort.

Men jag står också upp för åsiktsfriheten, yttrandefriheten och religionsfriheten.

Jag håller inte med kreationisterna på något sätt – tvärtom.

Däremot kommer jag alltid att försvara människors rätt att uttrycka sina åsikter och utöva sin religion.

Religiös övertygelse och diverse åsiktspaket är oväsentliga när det kommer till talmansvalen.

Sämre talman?

Eller är du övertygad om att Julia Kronlid kommer att bli en sämre talman än tidigare talmän, med de rätta (röda?) åsikterna, på grund av sin religiösa övertygelse och åsikter som inte är godkända av er på Pravda?

Nej, du, Oisín Cantwell, jag tycker att man ska stå upp för demokratin och respektera personen, från landets näst största parti, som har valts till andre vice talman.

Jag tror på evolutionsteorin och jag står bakom den svenska abortlagstiftningen, som sagt var.

”Jag hånar inte folk för att de inte tycker som jag”

Men jag hånar inte folk för att de inte tycker som jag.

Och jag anser definitivt inte att de ska diskrimineras.

Partibok?

Kanske måste man ha partibok för att få jobba på Aftonbladet. Det var ju i alla fall så på de röda tidningarna förr i tiden. Och Aftonbladet kanske lever kvar i det förgångna?

Det sägs att röda människor står upp för åsiktsfriheten – så länge man tycker som dem.

Det tycks ligga en del i det.

Martin Tunström, ledarskribent på Barometern/Oskarshamns-Tidningen, har också skrivit om ”den intoleranta kritiken mot många troende” i en utmärkt ledare, med rubriken ”Inkvisition hör inte hemma i riksdagen”.

Dela gärna artikeln: