Tredje förlusten mot Växjö Lakers

Att snacka bort att Växjö Lakers vann med 5–3 går inte. Däremot finns det anledning att ha åsikter på att IK Oskarshamn förlorade på hemmaplan. 40–22 i skott och bara tre mål framåt. Dessutom tre mål som var rena bjudningarna.
– Vi inte bara ska, utan vi måste göra fler än tre mål på 40 skott. Att vi är minst lika bra som Växjö är en dålig tröst, menade IKO-tränaren, Per-Erik Johnsson.

Sammantaget gör IKO en bra match. Men det räcker inte när det är målen som räknas.

– Vi var lite sega i benen de första tio, där vi missade defensiven – vilket straffade sig, sa Perra.

IKO hade spelet i Lakers zon men skapade inga målchanser. Istället högg Växjö på ett kontringsläge efter fyra minuter. Ett skott som Marcus Paulsson omarkerad fick styra in.

Växjö ökade på efter 10 minuter, på en straff. Upprinnelsen var ett naivt pass på offensiva blå från Filiph Engsund som Brendan Shinnimin bröt och åkte sig ensam med Tex Williamsson. Brendan fälldes och fick straff, som Fredrik Karlström satte.

Två skitmål som IKO släppte till på grund av slarv och dåligt passningsspel. Fem minuter senare bröt Joakim Thelin in framför Växjö-keepern och fälldes. Nicklas Heinerö slog straffen – mitt på Viktor Fasth.

Just att IKO fick de flesta av de 40 skotten man sköt, mitt på Fasth, eller att 13 av skotten gick utanför är självklart en stor brist.

Tex klev återigen av

I andra perioden hade IKO fixat till bristerna i spelet och täppte till mittzonen och vände spelet snabbt. Laget fick också en bra start där Markus Modigs sprätte in pucken vid vänstra stolpen på ett överspel från Oscar Nilsson.

IKO-målvakten Tex Williamsson fick – återigen – kliva av isen på grund av en hopkörning med en motspelare. Inget regelvidrigt utan mer ett resultat av chansningen att ha Tex i målet efter ett längre uppehåll på grund av hjärnskakning och att han även tvingades gå av borta mot Örebro på grund av hopkörning.

IKO skapade chanser i andra och borde ha gjort både 2–2 och 3–2.

”Domarna var iskalla”

Det kom istället i tredje.

Efter drygt två minuter gjorde Richard Palmberg en inbrytning framför mål, fälldes och domaren höjde handen, men innan signalen var målartisten Johannes Salomonsson framme och lyfte in pucken. Växjö var inte nöjda utan krävde videogranskning för att avgöra om domaren inte hade blåst av innan målet. Men det var inget snack. Domarna var iskalla och hade väntat ut situationen.

Två minuter senare snurrade Jonas Engström upp två Lakers-spelare innan han la in pucken bakom Fasth. Många vädrade att IKO skulle vända matchen helt och ta ledningen. Lakers-tränaren Sam Hallam tog time-out.

IK Oskarshamn hade vänt 0–2 till 3–2 och hade bra koll på matchen, men det var skenbart.

Det tog bara 30 sekunder innan Växjö kvitterade på ännu ett billigt kontringsmål.

IKO jagade ett kvitteringsmål och hade några riktigt bra lägen.

Men det var Växjö som stod för effektiviteten.

Casey Bailey bröt in framför Fredrik Pettersson-Wentzel efter drygt 15 minuter och gjorde 4–3. Ett ganska ologiskt mål rent spelmässigt. Men hockey är inte alltid logisk.

IKO jagade en kvittering på slutet, plockade ut målvakten, vilket ledde till 5-3 i tom kasse.

Trots förlusten så finns det potential i IKO. Den målskicklighet spelarna bland annat visade i början av säsongen måste komma tillbaka.

Nu är det för mycket funderande istället för att spela enkelt och med ryggmärgen i avslutningarna. Undantagen mot Växjö var de tre målen som gjordes. Det rakt på och på intuition.

Ben Youds spelklar på tisdag?

Frölunda borta på tisdag låter väl inte som någon lätt match att vinna. Å andra sidan har IKO tidigare spelat bra mot topplagen. Till den matchen är backen Ben Youds spelklar – om Migrationsverket inte drar pappersexercisen i långbänk. Det har ju hänt förr. Målvakten Richard Backman har på sin höjd landat i Sverige och Oskarshamn på tisdag och spelar sannolikt inte. ​