Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Trion från länet som ska slåss om gulden i Rally-SM

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

KALMAR LÄN

En månad försenat men på fredag och lördag körs den första av sex deltävlingar i Rally-SM. I ett riktigt vintrigt och snörikt Vännäs utanför Umeå. Fem förare från Kalmar län finns med startlinjen, tre av dessa kör för pallplats i respektive klass.

Mattis Olsson, från Lessebo men tävlandes för Gullabo RC, kör en Ford Fiesta i klassen 4WD(R5).

Klubbkompisen från Rockneby, Joachim Carlström har gått ner från 4 WD(R5) till den vanliga grupp H 4WD-klassen.

Joachim kör tredje säsongen i en Mitsubishi Mirage.

Victor Karlsson från Järnforsen, som tävlar för Vimmerby MS, kör en tvåhjulsdriven Toyota Corolla i klassen 2WD(R3)

Rallyförbundet har lyckats få till bilklasser inom rally som i den närmaste är obegripliga. Men ni som vill kolla vilka klasser det finns kan gå på denna länk och grotta ner er.

Förra säsongen körde Mattis och Joachim i samma klass, 4WD (R3). Mattis slutade sjua totalt och Joachim slutade på 11:e plats.

Mycket bra

Victor Karlsson var och jagade på bronsplatsen men slutade fyra till slut.

I sig ett mycket bra SM-resultat av Victor med tanke på att han fick bryta tre tävlingar och var på pallen i de tävlingar han fullföljde.

Första deltävlingen i Rally-SM skulle ha körts i Sandviken 31 januari-1 februari. Men på grund av snöbrist och dåliga vägar ställdes den deltävlingen in.

Sandviken och Vännäs är de två vintertävlingar som ingår i Rally-SM och deltagarna måste köra minst en vintertävling.

I dagsläget blir det alltså bara fem deltävlingar i årets SM-serie, men enligt vad Oskarshamns-Nytt erfar så kommer den inställda tävlingen i Sandviken att ersättas med ytterligare en sommartävling/grustävling.

I slutändan kan det således bli sex deltävlingar totalt.

– Jag hade tänkt köra den i Sandviken och hoppat över Vännäs med tanke på avståndet. Men nu har varken jag eller någon annat något val, säger Joachim Carlström.

– Det ska bli jättekul att komma igång och det är riktigt fina vintervägar i Vännäs.

 Både Mattis, Joachim och Victor var uppe i Värmland och tränade under och innan Svenska Rallyt.

“En hel del snö”

– Vi fick en faktiskt en mycket bra vinterväg med en hel del snö. Vi körde sex mil totalt och det behövdes inte speciellt mycket justeringar utan det fungerade och kändes riktigt bra direkt, säger Carlström.

Joachim har en ny kartläsare i år, Christer Karlsson från Katrineholm.

– Det var inga problem för oss att hitta en bra kommunikation när vi tävlingstränade. Christer är en mycket rutinerad kartläsare.

Victor Karlsson kör i samma Toyota Corolla som förra året, men som egentligen är en helt annan Corolla då han bytt i stort sett alla detaljer på bilen. Dessutom lackerat om den från röd/gul till gul/svart.

– Det är väl i princip bara karossen som är densamma så nu hoppas jag det ska hålla den här säsongen. Allt verkade jättebra på träningen i Värmland.

– Så självklart siktar vi på att vinna klassen i SM i år, säger Victor Karlsson.

Fredagen börjar med att alla deltagare får åka sträckorna, rekognosera specialsträckorna och göra egna noter. Det gör de tävlande i vanliga originalbilar och laglig fart.

– Man måste ta det lugnt på reken så man hinner och se vad som behöver noteras. Det är en viktig del av förberedelserna, säger Carlström.

Totalt är det 11 specialsträckor som ska avverkas i Vännäs. Två på fredagskvällen och nio på lördag. Totalt är det runt 12 mil specialsträckor.

– Jag har varit uppe i Vännäs fyra gånger tidigare och kört och det brukar alltid vara mycket bra vintervägar och det är det även i år.

– Vårt mål är vara med och slåss om slutsegern i vår klass och även en bra placering totalt, säger Joachim Carlström.

Övriga två förare från länet som kör Rally-SM är Simon Karlsson, Gullabo RC, i den trimmade 2WD-klassen i en Volvo och Patrik Siljemark, Gullabo RC, i samma klass som Carlström med en Mitsubishi EVO 7.

Intressant i den klassen är att det finns ett tjejpar som ska utmana killarna. Jonna Eson Brådhe, SMK Nyköping, med co-drivern Julia Thulin, SMK Hörby. De åker i en Mitsubishi Mirage och startar precis efter Carlström.

Snacka om att bli jagad av tjejer.

Resten av deltävlingarna i Rally-SM är sommartävlingar. Nästa deltävling är South Swedish Rally i Älmhult den 22-23 maj.

Conny Blomander

conny@oskarhamns-nytt.se

Joachim Carlström. FOTO: PRIVAT
Joachim Carlström. FOTO: PRIVAT
Victor Karlsson. FOTO: PRIVAT
Victor Karlsson. FOTO: PRIVAT
Mattis Olsson. FOTO: PRIVAT
Mattis Olsson. FOTO: PRIVAT
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS