Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Två år till nästa riksdagsval – så skulle folket i Kalmar län rösta: Säger nej till marknadshyror

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

“Hyresgästföreningen har gett Indikator Opinion i uppdrag att undersöka hur svenskarna skulle rösta om det vore val idag och vad man egentligen tycker om marknadshyror. Om det vore val idag skulle Socialdemokraterna vinna i Kalmar län, det finns också en tydlig majoritet som inte alls vill ha marknadshyror”, skriver Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.

– Hyresgästerna är en stor väljargrupp och deras röster skulle vara avgörande för flera partier i Kalmar län, om det vore val i dag. För att behålla hyresgästernas förtroende och i slutänden få deras röster, gäller det nu att politikerna visar att de bryr sig om frågor som är viktiga för hyresgästerna, säger Inger Borg, ordförande Hyresgästföreningen region Sydost.

Fler röstar på vänstern

“Vartannat år genomför Hyresgästföreningen undersökningen Hyresgästerna genom Indikator Opinion. Frågorna som ställts är hur de skulle rösta om det vore val idag och vad de tycker om marknadshyror. Man har även tittat på om det finns skillnader beroende på hur man bor. Undersökningen visar att hyresgäster över lag röstar i linje med de som bor i övriga boendeformer och att en överväldigande majoritet av svenskarna är emot ett införande av marknadshyror”, skriver Hyresgästföreningen.

Så här ser siffrorna ut nationellt

  • “Sveriges hyresgäster röstar i högre grad på Vänsterpartiet och i lägre grad på Moderaterna än befolkningen i stort. 14 % av hyresgästerna skulle rösta på Vänsterpartiet om det vore val idag, i jämförelse med 9 % av befolkningen som helhet.
  • 14 % av hyresgästerna skulle rösta på Moderaterna om det vore val idag, i jämförelse med 19 % av befolkningen som helhet.
  • Det är en klar majoritet som säger nej till marknadshyror, oavsett vilket parti man röstar på och avsett om man bor i hyresrätt, bostadsrätt eller villa.
  • Flera partier vill idag införa marknadshyror, till exempel Moderaterna, men inte ens deras väljare vill ha marknadshyror. 61 % av dem som skulle rösta på Moderaterna säger nej till marknadshyror och bara 17 % säger ja.
  • Vänsterpartiets väljare är mest emot marknadshyror, där säger hela 92 % nej.

Så här ser siffrorna ut i Kalmar län

  • Om det skulle vara val idag, hade de två största partierna i Kalmar län blivit Socialdemokraterna (33 %) och Sverigedemokraterna (29 %).
  • 77 % av dem som bor i Kalmar län är emot marknadshyror. Bara 3 % anger att de är för marknadshyror och övriga anger att de inte vet.

– Det här är ett tydligt tecken till politikerna från alla partier; era väljare vill inte ha marknadshyror, varken nationellt eller i Kalmar län. Nu är det dags att politikerna lyssnar. Vad vi behöver är en politik som gör att folk har råd att bo och det är definitivt inte marknadshyror. Folk har inte råd med hur höga hyror som helst, säger Inger Borg.

FAKTA / Om undersökningen Hyresgästerna 2024

“Hyresgästföreningen har gett undersökningsföretaget Indikator Opinion i uppdrag att genomföra en omfattande enkät om politiska och ekonomiska frågor som berör hushållens boendesituation, ekonomiska villkor och åsikter om olika bostadspolitiska åtgärder. Undersökningen riktade sig till ett slumpmässigt urval av 14 867 personer bosatta i Sverige. Undersökningens fältperiod varade från vecka 10 till och med vecka 16 under våren 2024. Totalt samlades 5 240 svar in, varav cirka 27 procent är hyresgäster. Resultaten av hela undersökningen presenteras i rapporten Hyresgästerna 2024.

Varför säger Hyresgästföreningen nej till marknadshyror? Läs deras 10-punktsprogram“, skriver Hyresgästföreningen.

Genrebild: Freepik

+1
3
+1
0
+1
0
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS