Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Ungsvenskarna: Småskolorna är nödvändiga för en levande landsbygd

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

DEBATTARTIKEL

En trend som vi sett länge nu är att kommuner valt att lägga ner småskolor ute på landsbygden för att bygga stora skolor inne i centrum.

Många har gjort det för att det ska bli billigare för kommunen att bedriva skolverksamheten.

Men att göra besparingar på sådana områden som skolan är inte rätt väg att gå, skolan är en av de viktigaste byggstenarna i ett välfungerande samhälle.

Det är inte bara viktigt för att bygga ett välfungerande samhälle utan också för att ha en levande landsbygd.

Småskolor på landsbygden har flera fördelar, en av dem är att det skapar större frihet både för eleven och för föräldern.

”Ska finnas där du bor”

Det ska finnas en skola i närheten där du bor, som du ska kunna gå i om du vill.

Kommunen ska inte begränsa eleven i vilken skola denne ska gå i, oavsett om eleven vill gå i en småskola eller en storstadsskola ska alltid alternativet finnas. Det kan finnas flera orsaker till att eleven vill gå i den lilla skolan – men vi i Ungsvenskarna tror att det för det mesta handlar om att det är korta restider jämfört om du skulle behöva åka in till centrum för att gå i skolan.

En annan fördel vi i Ungsvenskarna tycker ska belysas är vikten av en levande landsbygd.

Kommunen och kommunens politiker har ett väldigt stort ansvar att bevara och göra landsbygden mer levande och där spelar småskolorna en stor roll.

För många familjer väljer just att flytta från glesbygden om man skulle lägga ner den lokala landsbygdsskolan enligt rapporten ”Skolor i hela Sverige” som bygger på en Kantar-Sifo undersökning där man frågat föräldrar och barn om skolan. Om man i stället gör som Ungsvenskarna förordar skulle skolorna på landsbygden få stå kvar för att fler både ska stanna men också flytta dit.

”Säkrare och tryggare”

Men allt måste inte heller handla om en levande landsbygd eller mer frihet för eleverna utan också om skolmiljön och om hur eleverna trivs på skolorna. Det är bara att ta ett lokalt exempel, Fröviskolan, som är en stor skola i centrala Högsby, där är det ofta oroligt och väldigt många elever och även lärare känner sig osäkra, speciellt efter de senaste händelserna där.

Hur ska eleverna, föräldrarna eller lärarna känna sig bekväma om det är på det här viset? De ska inte behöva känna så här, det är därför småskolor ute i glesbygden spelar så stor roll då de generellt sett är säkrare och tryggare.

Som ovan nämnts finns det många fördelar med att bevara och bygga ut flera småskolor ute i glesbygden. Man skapar inte bara väldigt stor personlig frihet utan man får också en mer levande landsbygd på köpet – och vem skulle inte vilja ha det?

Det är dags för våra politiker att vakna i denna fråga, så att barnen på landsbygden kan vakna upp nära sin skola i stället för att behöva åka in till centrum för att studera.

Anton Liljegren Johansson

Kontaktperson

Ungsvenskarna Kalmar län

Mathis Reinholz

Lokal kontaktperson 

Ungsvenskarna Högsby

Genrebild: Freepik

+1
7
+1
2
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS